Tekstiä päivitetty 25.1.2020
Minulla on nyt aika tasan vuoden kohta kaksi vuotta kokemusta avokadon viljelystä. Alunperin innostuin kokeilemaan kasvatusta Pinterest-kuvien perusteella. Kasvatusyrityksistä puolet on onnistunut: Neljä olen laittanut kasvamaan, kaksi (ja puoli) niistä on lähtenyt kasvamaan. Yksi on enää hengissä.
Ulkona avokadopuuta Suomessa tuskin pystyy kasvattamaan, ainakaan ilman runsasta ilmastonlämpenemistä. Avokado ei kestä pakkasta ja sitä voidaan kasvattaa vain trooppisella tai subtrooppisella vyöhykkeellä. Avokadoa kasvatetaan esimerkiksi Etelä-Amerikassa ja Kaliforniassa. Avokadoja on useita eri lajikkeita. Omistani en ole ihan varma, mutta melko varmasti ne ovat Hass-avokadoja.
Huonekasvina avokado on hieno, mutta se on mahdollista saada myös tuottamaan hedelmiä. Hedelmien tuottamiseen kasvi tarvitsee paljon valoa ja avokado tuottaa hedelmiä vasta muutaman vuoden ikäisenä. Kotimaisia, itse kasvatettuja avokadoja joudun siis odottelemaan vielä muutaman vuoden.

Mitä avokadon kasvatus vaatii?
- avokadon kiven
- kolme hammastikkua
- lasipurkin
- paljon vettä
- paljon kärsivällisyyttä
Avokado itää todella hitaasti, reilun kuukauden sain odotella näkyvää kasvua. Ensiksi kasvavat juuret ja sen jälkeen hyvällä tuurilla itse kasvi. Omissa istutuksissani en ole kuorinut avokadon kiveä, enkä ole myöskään kuivattanut kiviä ennen vesilasiin upottamista. Kolme hammastikkua kiinni kiven yläreunaan ja kivi vesiastiaan. Vettä sen verran, että kivi peittyy puoliksi. Sitten vain odottelemaan ja vahtimaan, että vettä on riittävästi. Vesi kannattaa vaihtaa aina välillä ja vähän olen myös laittanut lannoitetta veteen. Aika huolettomasti tässä vaiheessa kannattaa suhtautua ja laittaa kerralla kasvamaan useampi, niin onnistumisen todennäköisyys kasvaa.

Jos ja kun saat avokadon itämään, älä tee kuten minä ja pidä kasvia suolakurkkupurkissa vedessä, kunnes se on 80 cm korkea, kapea tikku jonka päässä on muutama lehti. Avokado kannattaa istuttaa multaan sen jälkeen kun siinä on kunnon juuret ja kasvi on muutaman sentin mittainen. Ruukun pohjalle soraa, multana käytin ihan tavallista kukkamultaa. Avokado multaan niin, että kivi jää vähän näkyviin. Isommasta avokadosta kivi on haljennut ja myöskin lähes kokonaan mullassa…joten en tiedä onko sillä istutussyvyydellä loppujen lopuksi paljon väliä.
Sen jälkeen kun avokado on mullassa, olet päässyt kasvatuksessa jo pitkälle. Kasvia ei saa päästää kuivamaan ja sitä voi kastella reilusti. Lannoitteena voi käyttää perus kukkalannoitetta, minulla on käytössä joku kasvipohjainen litku. Kerran viikossa voi lannoittaa ja ilmeisesti talvella kerran kuussa. Avokado kannattaa sijoittaa valoisaan ja lämpimään paikkaan, mutta ei kuitenkaan kamalaan auringon paahteeseen. Jos lehdet ruskistuvat, kasvi on liian kuiva. Runsaan kastelun lisäksi kasvin lehtiä kannattaa suihkuttaa suihkepullolla. Olen kastellut kasvia reilusti joka toinen päivä ja lähes joka päivä suihkuttanut lehtiä. Lehtiä voi suihkuttaa usein, mutta liian vähäistä ja myös liiallista kastelua kannattaa välttää.
Avokadon lehdet ruskistuvat ja kuivuvat, jos kasvi on 1. liian aurinkoisessa 2. liian pimeässä , 3. liian viileässä, 4. liian lämpimässä paikassa. Se ei myöskään siedä yhtään vetoa tai tuulta. Ulos sitä ei kannata viedä ollenkaan, koska vaikka kuinka kuvittelet löytäneesi sopivan suojaisan ja lämpimän paikan, niin ei onnistu.

Tällä hetkellä kolmesta kasvamassa olevasta avokadosta yhdellä on vasta juuret ja ehkä ihan vähän kasvua näkyvissä. Epäilen kyllä, että Nestori ei välttämättä lähde kasvamaan. Kalevi on jo 12 cm korkea ja siinä on pienet lehdet. Kasveista vanhin on Pirkko-Liisa, se on kasvanut vuodessa 85 cm korkeaksi ja isoimmat lehdet ovat 12 cm pitkiä. Sen varsi on vain valitettavan ohut, johtuen ehkä talvikasvatuksesta.
25.1.2020.: Kalevi ja Pirkko-Liisa ovat mennyttä, R.I.P. Nestori yrittää vielä kärvistellä viimeisillä voimillaan, toivon että se selviäisi talven yli.
Avokado on aika todella vaativa kasvi, mutta se on myös hauskannäköinen. Toivottavasti kaikki tämä työ vielä jonain päivänä kantaa hedelmää (hahaha :D).
Onko joku muu kasvattanut avokadoa?
Mulla oli viime kesänä reilun viikon kaverin ”Poika” hoidossa. Onnistuin pitämään elossa kaverin rakkaudella ja kärsivällisyydellä kasvattaman Pojan. Viikon kyläreissulla Poika kuulemma oli kasvanut vaikka itse en huomannut mitään muutosta. Käyn välillä katsomassa miten hoitopoika voi ja elossa on vieläkin. Toivottavasti ei jäänyt elinikäisiä traumoja kyläilystä.
Hoitojakson jälkeen mietin pitäisikö itsekin laittaa avokado kasvamaan mutta tuntui typerältä ostaa avokado ja heittää siitä kaikki syötävä suoraan roskikseen, joten voisko joku tulla syömään ne syötävät osat tai antaa mulle kiven koelaboratoriooni? Ja ehkä raivata tilaa asuntoon. Mun ikkunalaudat on täynnä anopinkieltä. Vanhimman olen saanut 2008 ja onnistunut kasvattamaan jollain ihmeen hoidolla (hoitamattomuudella) kahdesti kukinnan.
TykkääTykkää
Ehkä tuo hoitamattomuus onkin just se salaisuus? 😀
TykkääTykkää
Mikä tilanne tänä päivänä? Meillä on kaksi avokadoa ekaa vuotta meneillään. Olisi huikeaa saada vielä joskus hedelmä noista aikaiseksi ja jos olet sinä onnistunut niin olisi ihan mahtava kuulla.
TykkääLiked by 1 henkilö
Hei, Oon muutaman avokadon saanut kasvamaan, nyt tällä hetkellä ulos hylätty raukka saattaa olla tuo tekstissä mainittu Nestori tai sitten jo sen seuraaja. Hänen kohtalokseen näyttää koituneen mullanvaihto, sen jälkeen lehdet alkoivat riippumaan ja ruskistumaan. Lisäksi ongelmana on ollut se, että kasvit ovat aina olleet vain pitkiä tikkuja, jossa on kyllä hyvät lehdet, mutta oksia en ole saanut kasvamaan. Olen kokeillut leikata kasvia, mutta ensimmäisellä kerralla leikkauskohtaan tuli vain mutka, josta kasvi jatkoi kasvamista ja tästä toisesta kerrasta en vielä tiedä mitä tapahtuu, mutta ei tilanne hyvältä näytä.
Päivitettyjä vinkkejä voisivat olla:
1. Talvehtiminen Suomessa on avokadolle vaikeaa. Paras tyyli on näyttänyt olevan hylätä se viileään (n. 17 astetta) tilaan ja kastella harvoin, ehkä noin kerran kuussa tai jos lehdet alkavat riippua. Valoa mahdollisimman paljon, ehkä mahdollisesti vointia voisi parantaa joku kasvivalo, mutta sellaista minulla ei ole vielä ollut.
2. Jos ja kun joskus vaihtaa mullan/ruukun kasville, ole tarkkana että, multa ei ole liian kuivaa eikä märkää ja ruukku ei ole liian suuri eikä pieni. Lannoituksesta minulla ei ole paljon tietoa, aika arvuuttelemalla olen silloin tällöin laittanut jotain kastelulannoitetta. Multa on ihan tavallista mustaa multaa, jossa seassa on vähän hiekkaa.
3. Kesällä paljon valoa, mutta ei suoraa auringon paistetta, koska lehdet ruskistuvat. Myös tuuli on paha, ainakin sellaisille ohuille tikuille, jollaisia omat kasvini ovat olleet 😀
Lyhyesti sanottuna, virheistä oppii (eli kannattaa laittaa useampi kasvamaan, niin yksi voi onnistua) ja kunhan et mädännytä juuria liialla kastelemisella, mutta kastelet kuitenkin sopivasti ja tarjoat tarpeeksi valoisan paikan, talvella vähän viileämmän ja kesällä lämpimämmän, voit ehkä onnistua kasvattamaan avokadosta puun näköisen. Jos vaan jossain vaiheessa onnistut leikkaamaan sitä niin, että se alkaa kasvattamaan oksia. Ja jos onnistut siinä, niin kerro minulle, että miten se onnistuu. Tällä hetkellä minulla on jäljellä yksi katkaisu avokadon runko ilman lehtiä 😀 ehkä voisi taas laittaa muutaman uuden kasvamaan.
Ehkä paras vinkki voisikin olla suositella ananaksen tai sitruunan kasvattamista, ne on paljon helpompi saada kasvamaan ja näköjään myös selviämään talven yli.
TykkääTykkää
Mahvataa, kiva kuulla että projekti jatkuu! Meilläkin on toinen avikadoistamme pitkä noin metrin mittainen tikku, mutta toinen aloitti elämänsä haarautuneena heti ja se kasvaa enemmänkin puskamaisena mutta on jäänyt todella todella pieneksi, kuten myös sen lehdet. En tiedä olisiko se jos ihan eri lajike kun on niin pieni verrattuna tuohon tikkuun… Onko käryä mikä on paras aika leikata kasvia, syksy vai kevät?
Viime talven me pidettiin kasvivalon alla mutta kovin viileää ei kasville saatu järjestettyä. Ehkä samaa koitan ensi talvelle sama, sillä ainakin nuo pysyi hengissä ja jos kasvoivat.
Ravinteista en itsekään tiedä mitään, substralia, kekkilän kasvilannoitetta ja kanankakkaa on mennyt nyt.
TykkääLiked by 1 henkilö
Tuosta leikkausajankohdasta en kyllä osaa yhtään sanoa, mikä olisi oikea aika, kun ei se oo koskaan onnistunut. Ehkä keväällä voisi olla parhaimmat mahdollisuudet, kun kasvi lähtee muutenkin paremmin kasvuun.
TykkääTykkää
Moikka, kiitoksia. Taidan odotella leikkaamisen sihteen siis ensi kevättä. Silloin iskon kasvin olevan jo aika korkea kuikelo. Nyt pikaisella mittauksella noin 85-90cm
TykkääTykkää