MINKÄLAINEN ON HYVÄ BLOGI?

bloggaaminen

Mun blogin 1-vuotissyntärit lähenee ja tässä vuoden aikana on tullut opittua monenlaista bloggaamisesta.

Mitkä asiat sitten tekevät hyvän blogin? Mikä saa ihmiset klikkaamaan sun blogiin? 

Alla olevat vinkit perustuu mun omiin havaintoihin, eivätkä ne ole mitenkään tieteellisesti todistettuja. Noudatanko näitä ohjeita mun omassa blogissa? En. Olisiko mun blogi suositumpi, jos noudattaisin? Luulen niin, mutta tietysti se on myös hieman tuurista kiinni. On paljon hyviä blogeja, jotka eivät ole suosittuja, mutta on myös suosittuja blogeja, jotka eivät ole hyviä. 

Mitkä asiat tekevät hyvän blogin?

Blogin ulkoasu

Selkeä ulkoasu on tärkeä, sisältö on ainakin minulle tärkeämpää kuin ulkoasulla kikkailu. Vaalea pohja ja hyvin erottuva tumma teksti on toimiva yhdistelmä. Fontiksi kannattaa valita joku helposti ymmärrettävä ilman mitään turhia koukeroita ja tärkeää on, että fonttikoko on tarpeeksi iso.

Kiinnostavat otsikot

Hyvä otsikko houkuttelee ihmiset avaamaan postauksen. Myös hakukuvaus kannattaa lisätä. Klikkiotsikot toimivat, mutta liian harhaanjohtavia niistä ei kannatta tehdä. Tässä kohdassa voi muistaa vaikka journalistin ohjeista kohta, missä sanotaan että otsikolle on löydyttävä sisällöstä kate. Selkeä, tekstin sisältöä hyvin kuvaava otsikko on parempi kuin joku epämääräinen lause. 

Teksti

Jos otsikko herättää mielenkiinnon, moni asia saattaa sammuttaa sen. Kirjoitusvirheet. Pliis: Opettele edes perussäännöt. Jos teskti on täynä kirjotus virheitä,itse en ainakaan jaka kovi pitkäälle lukee. Täydellinen ei tarvitse olla, mutta perusasiat on hyvä opetella. Ei ole pakko kirjoittaa kirjakielellä, ihan yhtä hyvin voi kirjoittaa murteella, mutta kannattaa säilyttää yhtenäinen tyyli.

Blogitekstistä ei kannata tehdä liian lyhyttä, eikä liian pitkää. Minimimitaksi sanoisin 300 sanaa. Yli 2000 sanaa on  jo vähän liian pitkä, tietenkin hieman aiheesta riippuen.

Mistä blogiin sitten voi tai kannattaa kirjoittaa? Ihan mistä itse haluat. Mitkä aiheet sinua kiinnostavat? Mistä itse haluaisit lukea? Aina sanotaan, että blogin aihealue kannattaa rajata tarkkaan: on paljon muotiblogeja, ruokablogeja tai vaikka sijoitusblogeja. Jos sinua kuitenkin sattuvat kiinnostamaan kaikki edellämainitut aiheet, voit kirjoittaa niistä kaikista ja kutsua blogiasi lifestyle-blogiksi, koska lifestyle-käsite on hyvin laaja. Jaat vaan postaukset vaikka niin, että maanantaisin kirjoitat muodista, keskiviikkoisin julkaiset reseptin ja perjantaisin kirjoitat rahasta. Tällä tavoin lukijat tietävät, mitä odottaa ja voivat lukea heitä kiinnostavista aiheista. 

Kiinnostavia tekstejä pystyy kirjoittamaan aiheesta kuin aiheesta, mutta loppujen lopuksi blogit ovat yleensä ainakin vähän päiväkirjamaisia, ainakin itseäni kiinnostaa lukea blogeja, jossa näkyy kirjoittajan persoona. Blogitekstin ei tarvitse olla mikään uutinen, vaan se voi olla kuin sivu sun päiväkirjasta. Tai ihan mitä vaan siltä väliltä. Kannattaa kuitenkin valita itselle sopiva kirjoitustyyli tai luultavasti sitä ei tarvitse valita, vaan sulla on jo omanlaisesi tyyli.

Ennen kuin painat julkaise-nappia, oikolue tekstisi ja tarkasta, että tekstin asetukset ovat kohdillaan ja että kuvat ovat oikean kokoisia. Kannattaa myös pyrkiä siihen, että tekstin ja kuvien asetukset ovat kaikissa postauksissa samat. Vaikka kirjoitustyyli on jokaisella omanlaisensa, tekstiin kannattaa kuitenkin yrittää saada jonkinlainen rakenne, ettei se olisi vain sekalaista höpinää. Pidemmissä teksteissä kannattaa käyttää väliotsikoita ja muistaa kappalejako.

Hyvät kuvat

Vaikka teksti on tärkeää, myös kuvilla on suuri merkitys. Postauksessa on hyvä olla sopiva määrä aiheeseen liittyviä, sopivan kokoisia kuvia. Ei siis kymmentä pikkukuvaa miten sattuu eikä  25 jättikuvaa. Kuvissa on hyvä olla vaihtelua, varsinkin muotiblogeissa näkee joskus 5 lähes samanlaista kuvaa. Käytä luovuutta ja kokeile uusia kuvakulmia.

Hyviä kuvia saa myös puhelimella. Lähes kaikki mun blogin kuvat on otettu puhelimella, eikä mun puhelimessa ole todellakaan huippukamera (Samsung Galaxy S5 Neo). Kannattaa pyrkiä siihen, että kuva on ottohetkellä jo mahdollisimman hyvä eikä sitä tarvitse muokata kovin paljon. Ihan muokkaamaattomia kuvia ei kannata laittaa, vaan kuvat kannattaa rajata ja sen jälkeen säätää omaa silmää miellyttäväksi.

Yksi tärkeä juttu on se, että kuvat ja teksti on samanlevyisiä. Ei se tietenkään pakollista ole, mutta se on parhaimman näköistä.

Kuvista kannattaa muistaa sellainen juttu, että tekijänoikeuksien kannalta on helpointa käyttää itse ottamiasi kuvia. Hyvänä sääntönä voisi pitää sitä, että jos et ole varma saako kuvan julkaista, älä julkaise. Netissä on useita sivuja, joista otettuja kuvia voit käyttää ilmaiseksi, hyviä ovat ainakin Pixabay ja Unsplash.

Säännöllinen julkaisu

Jos haluat, että lukijat sitoutuvat blogiisi, kannattaa julkaista uusia tekstejä säännöllisesti. ”Säännöllisesti” on sinun itsesi määriteltävissä, se voi olla kerran päivässä tai kerran viikossa. Lukijoiden mielenkiinnon säilyttämiseksi suosittelen kirjoittamaan vähintään kerran viikossa, jos haluat enemmän lukijoita ja suosiota blogillesi, 3-4 postausta viikossa on hyvä tahti.

Sosiaalinen media

Luo blogillesi Facebook-sivu, jonne lisäät aina uudet postaukset. Sitä kautta ihmisten on helppo klikata sivullesi. Instagramissa on kiva julkaista omia kuvia, mutta jos teet blogillesi Instagramin, kannattaa ehkä julkaista muulloinkin kuin vain aina mainostaaksesi uutta postausta. Facebook ja Instagram ovat hyviä keinoja olla vuorovaikutuksessa lukijoihin ja toki voit hyödyntää sosiaalista mediaa muutenkin verkostoitumiseen, esim. tutustumalla toisiin bloggareihin Instagramissa.

Instagramin käytön jakaisin niin, että Storiesiin voi julkaista arkisempaa sisältöä ja sellaista sisältöä joka on merkityksellistä vain lyhyen aikaa. Feedin säilyttäisin mahdollisimman hyvin blogin tyyliin sopivana ja keräisin sinne kuvia, joita haluat itsekin katsella vielä jälkeenpäin, tärkeitä muistoja ja tapahtumia.

Blogi kannattaa lisätä myös blogit.fi -sivulle, joka on hyvä tapa saada näkyvyyttä omille postauksille. Myös Blogloviniin voi liittyä, mutta siinä on ehkä enemmän järkeä jos kirjoittaa englanniksi.

Mitäs muuta vielä?

Postauksia kannattaa kirjoittaa valmiiksi luonnoksiin, aina kun vain on ideoita ja aikaa. Jossain vaiheessa inspiraatio saattaa loppua ja silloin on helppo kaivella luonnoksista aiemmin kirjoitettuja tekstejä. Myös kuvia kannattaa ottaa paljon varastoon, jotta sinulla on valmiina erilaisiin teksteihin sopivia kuvia. Jos blogissasi on mainoslinkkejä, merkitse ne.

Mites tää mun oma blogi? Mun mielestä mun blogi on hyvä, kuvat voisi olla parempia, jos olisi parempi kamera. Kuvaamisessa on muutenkin vielä paljon opittavaa. Blogin tekstit on mun mielestä ihan laadukkaita ja jäsenneltyjä, editoin niitä yleensä aika paljon ennen julkaisua. Kun muistelen ensimmäisiä tekstejä ja vertaan niitä nykyisiin, kirjoittaminen on paljon luontevampaa nyt. Aluksi ei meinannut oikein löytyä sanoja ja kirjoittaminen tuntui vaikealta, koska ei ollut kirjoittanut pitkään aikaan eikä tottunut julkaisemaan omia tekstejä. 

Haluaisin julkaista useammin postauksia ja minulla on mielessä paljon ideoita, mutta en ole saanut niitä kirjoitettua. Kovin säännöllistä julkaisu ei ole aina ollut. Tällä hetkellä olen sen verran edistynyt, että minulla on luonnoksissa valmiina useampi teksti. Mulla on vaan aika tylsä elämä, niin ei aina ole niin paljon aiheita mistä kirjoittaa. 😀 

Nyt vaan kaikki perustamaan oma blogi!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s