SITRUUNAINEN RISOTTO JA PAISTETTU PARSA

reseptit

Risotot on mun lempiruokia kasvissosekeittojen lisäksi. Risotosta voi tehdä melkein minkä makuista vaan. Tällä kertaa päädyin perinteiseen malliin ja tein sitruunaisen risoton. Lisäksi paistoin vähän parsaa. Idea tähän risottoon lähti siitä, että teen ruokaa siitä mitä kaapista löytyy ja tällä kertaa makaronin ja ketsupin sijaan kaappiin oli unohtunut nippu parsaa ja pari sitruunaa. Jotain juustoa jääkaapista löytyy lähes aina ja tähän sai sopivasti käytettyä myös loput risottoriisit. 

Ruoan valmistus voi olla helppoa ja nopeaa, mutta välillä on kiva tehdä jotain joka vie vähän enemmän aikaa. Ei  risottokaan vaikea ruoka ole valmistaa, mutta sitä pitää sekoittaa koko valmistuksen ajan. Kannattaa laittaa kaikki tarvittavat aineet valmiiksi, jotta voit vain kipata ne kattilaan risottoa sekoittaessasi. Pilko sipuli, mittaa riisit, raasta juusto ja sitruunankuori sekä purista sitruunan mehu valmiiksi. Kuumenna myös kasvisliemi. Näiden valmistelujen jälkeen risoton valmistus on helppoa: Lisäät vain aineita kattilaan vähän kerrallaan, sekoitat ja odotat, että ruoka on valmista. 

Parsa on kiva keväinen ruoka, mutta ärsyttävä kuoria. Vihreää parsaa ei paljon tarvitse kuoria ja ainakin mun vinkki on käyttää mahdollisimman terävää veistä, jotta roskikseen päätyy vain kuori eikä koko parsa. Parsaa on helppo valmistaa, paista tai keitä muutama minuutti ja se on valmista. Sitä voi syödä myös raakana, silloin se maistuu mun mielestä vähän herneille. Jos haluat syödä parsaa raakana, silloin kannattaa valita mahdollisimman tuore luomuversio. Sitruunainen risotto sopii parsan lisäksi hyvin myös kanan tai kalan kaveriksi tai sitä voi syödä ihan pelkiltäänkin.

Sitruunainen risotto (~8-10 annosta)

2 rkl öljyä

50 g voita

2 sipulia

2 valkosipulinkynttä

hunajaa

500 g risottoriisiä

1,25 l kasvislientä

2,5 dl kuivaa valkoviiniä

1 sitruunan kuori + mehu

50 g raastettua Grana Padanoa/parmesania

Valmistus

1. Pilko ja raasta kaikki aineet valmiiksi. Kuumenna kasvisliemi

2. Kuullota sipulia muutama minuutti voi-öljyseoksessa ja hunajan kanssa.

3. Lisää riisit, sekoittele niitä padassa muutama minuutti, varo etteivät ne pala. 

4. Kaada sekaan kasvislientä sen verran, että riisit peittyvät, sekoita koko ajan kunnes neste on imeytynyt. 

5. Lisää toisen kerran kasvislientä, sekoita kunnes kaikki on imeytynyt. Sen jälkeen lisää valkoviini, sitruunan mehu + kuori ja juustoraaste. Kun kaikki neste on hävinnyt, jatka kasvisliemen lisäämistä vähitellen, kaada lisää aina kun edellinen on imeytynyt. 

6. Kun olet kaatanut risottoon viimeisenkin kasvisliemen, sekoita pari minuuttia ja nosta kattila pois levyltä. Anna risoton tekeytyä vartin verran ennen tarjoilua. 

7. Tarjoa esim. paistetun parsan kanssa. Raasta valmiin annoksen päälle vähän juustoa.

Paistetut parsat (~4 annosta)

1 nippu vihreää parsaa

öljyä + voita paistamiseen

mustapippuria

suolaa 

Valmistus

1. Poista parsasta puinen kanta ja kuori varovasti. Pilko parsat kolmeen osaan.

2. Kuumenna öljy ja voi, lisää parsat kuumalle pannulle.

3. Paista parsoja muutama minuutti käännellen aina välillä. Mausta suolalla ja pippurilla.

Jos mietit vielä, mitä tarjoat äidille ensi sunnuntaina, niin tässä on hyvä vaihtoehto. 

Katso myös toinen hyvä risottoresepti: punajuuririsotto

Yksi kommentti artikkeliin ”SITRUUNAINEN RISOTTO JA PAISTETTU PARSA

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s