PUUTARHAJUTTUJA

puutarha

Tänä vuonna aloitin puutarhavalmistelut hyvissä ajoin. Viime vuonna istutin suurimman osan kasveista vasta toukokuussa, mutta nyt ensimmäiset laventelit kylvin jo helmikuun lopussa. Tällä hetkellä kasvit ovat pikkuisia taimia ja kasvamassa on laventelin lisäksi munakoisoa, tomaattia, kirsikkatomaattia ja kosmoskukkia.

Saattaa olla, että kosmoskukkien kasvatuksessa olin vähän liian innokas ja joudun istuttamaan uudet vähän myöhemmin keväällä. Ehkä jätän esikasvatuksen kokonaan väliin ja kylvän ne suoraan ulos.

Munakoiso on minulle ihan uusi tuttavuus, eikä minulla ole vielä aavistustakaan minkälainen kasvi siitä tulee ja miten sitä kannattaa hoitaa. Tomaatteja en myöskään ole aiemmin kasvattanut siemenestä asti itse. Hyvä vinkki tomaattien istuttamiseen: Leikkaa tomaatista viipale ja laita se multaan, muutaman päivän päästä sinulla on tomaatin taimia. Nyt vain toivon, että edes yksi taimi kasvaa niin isoksi, että siihen tulee tomaatteja. Kirsikkatomaatin siemenet itivät todella hyvin siihen nähden, että ne ovat monta vuotta vanhoja ja niitä on säilytetty vähän miten sattuu.

Ulkona ei puutarha vielä kukoista millään tavalla, kun tämä kauhea takatalvi yllätti. Vaikka kuinka toivoin, että lunta ei enää sataisi, mutta sitä tulikin sitten oikein kunnolla. Onneksi sään pitäisi pysyä lämpimänä ja toivottavasti lumet sulaa äkkiä! Kävin tänään jo vähän ihailemassa ja haaveilemassa  ulkonakin ja kyllä siellä näytti jotain jo kasvavan. Saa nähdä mitä, en oikein muista mitä istutin syksyllä mihinkin…

Ostin viisi pussia unikonsiemeniä ja ajattelin istuttaa niitä ympäri pihaa. Toivottavasti viimevuotiset unikot kasvavat myös tänä vuonna ja myös leviävät. Syksyllä istutettujen tulppaanien kohtalosta ei ole vielä mitään tietoa, toivottavasti ne lähtisivät hyvin kasvamaan. Toivon myös, että pionit ovat selviytyneet talvella.

Talven tuhoista on ainakin sen verran jo paljastunut, että puuntaimet ovat maistuneet hyvin jäniksille. Tammesta ja lehmuksesta on jyrsitty oksia.

Vaikka en välttämättä hyötykasveista niin välitä, kukat on kivempia (ja helppohoitoisempia), olen vähän salaa haaveillut istuttavani tomaattien ja munakoison lisäksi ainakin valkosipulia ja jotain yrttejä. Ja herneitä. Ja porkkanoita. Ja maissia. Edes jotain ja mahdollisimman helppohoitoisia kasveja. En haluaisi laittaa niitä kasvimaalle, se on jotenkin niin hankalaa. Mieluummin istuttaisin ne johonkin astiohin kasvihuoneen lähelle. Se vähentäisi kitkemistä ja helpottaisi kastelua.

Ihan käsistä tämä puutarhahulluus ei ole vielä lähtenyt (tai riippuu varmaan keneltä kysyy…). Viherpeukaloiltakin tein vaan pienen tilauksen. Ilmakasvit ja Aloe Vera tuli jo, mutta ulkokasveja odottelen vielä. Tilasin siperianunikoita (pitäähän taimiakin olla valmiina, jos siemenet ei lähde itämään) ja värililjoja.

Tänään pesin ruukkuja ja lähipäivinä on tarkoitus siirtää taimet isompiin ruukkuihin. Saan nähdä miten käy, selviytyvätkö ne siirrosta. Ainakin tomaatit ja munakoiso näyttää tähän mennessä paremmilta kun ne mun laventelit.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s