SELVIYTYYKÖ SALAATINVIHAAJA KASVISSYÖNNISTÄ?

Yleinen

Tammikuu (ja karkkilakko!) on ohi, mutta onko tullut palattua lihapatojen ääreen?

Mun uudenvuodenlupaus oli syödä tammikuun ajan mahdollisimman kasvispainotteisesti. Se onnistui ihan ongelmitta, punaista lihaa söin kaksi tai kolme kertaa ja kalaa pari kertaa. Eli vain noin kerran viikossa söin jotain liharuokaa, mikä oli vielä vähennystä aiempaan.

Voisi kuvitella, että kasvissyönnin kanssa tulisi ongelmia, jos vihaa salaattia. En oikeastaan koskaan syö salaattia. Ja tässä tarkoitan sellaista ”salaattia”, joka koostuu salaatinlehdistä, tomaatista ja kurkusta tai jotain kaali/porkkanaraastetta maustettuna ehkä jollain vähän eksoottisemmalla. Tai yleensä mitään, missä on salaatinlehtiä. Sen syönnistä tulee vain paha mieli ja se ei myöskään maistu millekään. Olen vannoutunut salaatinvihaaja, mutta uskokaa tai älkää, kasvissyöjänä selviytyy vaikka ei koskaan söisi salaattia.

Kasvisten syönnin lisääminen onnistuu monella eri tavalla, ei vain syömällä lounaalla enemmän salaattia. Mun mielestä paras vinkki on lisätä kasviksia ruoan sekaan. Jauhelihakastikkeeseen voi laittaa sipulin lisäksi myös kesäkurpitsaa tai porkkanaa raasteena. Kaikkiin keittoihin tungen niin paljon kasviksia kun kattilaan vain mahtuu. Riisin ja makaronin sekaan voi lisätä herne-maissi-paprika sekoitusta. Perunamuusin sijaan kannattaa välillä tehdä bataatti. tai kukkakaalimuusia, jos kaipaa vaihtelua (tai ei tykkää perunamuusista…) Lasagnen voi tehdä kesäkurpitsasta tai sen sijaan voi tehdä moussakaa, johon käytetään munakoisoa. Aterian lisukkeena voi tarjota keitettyjä kasviksia. Munakkaaseen kannattaa ehdottomasti lisätä lehtikaalia. 

Salaatin lisäksi toinen ongelma kasvisruoassa oli se, että ne kaikki maistuvat samalle. No ei ne kyllä maistu, kun ei aina tee sitä samaa ruokaa. Nyhtökaura, falafelit, linssit ja pavut maistuvat kaikki erilaisille. Oletko maistanut lehti-, kerä-, parsa-, kukka- ja keräkaalia? Kaikki erimakuisia, puhummattakaan ruusukaalista, joka on hajusta huolimatta ihan erinomainen kasvis. Nyhtökaura ja härkis on molemmat ihan mahtavia keksintöjä, niistä onnistuu esimerkiksi nachopelti. Jos haluaa lisätä kasviruoan syöntiä, kannattaa tutustua intialaiseen keittiöön, sieltä löytyy hyviä vinkkejä maukkaisiin kasvisruokiin. Voit aloittaa esimerkiksi kokeilemalla dalia eli linssipataa.

Kasviksiin kuuluvat myös hedelmät ja marjat. Niissä riittää valinnanvaraa ja käyttömahdollisuuksia. Smoothieen on helppo tunkea vaikka koko päivän puoli kiloa kasviksia jos siltä tuntuu. Kasvissosekeitto on myös toinen helppo vaihtoehto. Vähän luovuutta käyttämällä voit jättää salaatin syömättä.

Mites ne pari muuta lupausta? Karkkilakko oli todella vaikeaa ensimmäiset kaksi viikkoa. Sen jälkeen vähän helpotti. Kuukausi on muistaakseni pisin aika minkä olen koskaan ollut karkkilakossa.  Voisin kokeilla toisen kerrankin jos on pakko, mutta mieluummin kyllä syön mitä huvittaa. Helmikuun ensimmäisen päivän olin vielä syömättä karkkia, mutta siihen se sitten loppui. Pitää kyllä vähän kuitenkin rajoittaa, ettei tule samanlaista suklaaähkyä kun ennen joulua. 😀 Jäljelle jääneet suklaakonvehdit maistuivat pahalta.

Kosmetiikan ostolakko on sujunut myös hyvin, vaikka kaiken maailman alennuskampanjoita on tammikuussa ollut enemmän kuin tarpeeksi. Pari purkkia on tyhjentynyt, mutta vielä mikään sellainen pakollinen tuote ei ole loppunut. Alennuksia selaillessa on kyllä mieleen tullut jo pitkä ostoslista, mitä haluaisin ostaa, mutta vielä olisi vajaa kuukausi kärvisteltävä. 

Mites muiden uudenvuodenlupaukset?

2 kommenttia artikkeliin ”SELVIYTYYKÖ SALAATINVIHAAJA KASVISSYÖNNISTÄ?

  1. Mielenkiintoinen postaus, ja ymmärrän karkkilakkomietteet hyvin. Itse olin kaksi kuukautta sipsilakossa. Parin viikon takeltelun jälkeen tämä sipsihirmu unohti koko sipsien olemassaolon.

    Tykkää

  2. Kiitos kommentistasi :)Karkkien olemassaolo pääsi lopussa ehkä vähän unohtumaan ja alussa ne maistui pahalle, mutta valitettavan nopeasti ne alkoi taas maistua…epäilen että uusi karkkilakko on vielä edessä.

    Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s