VAATTEIDEN OSTOLAKKO OSA 3: UUSI VUOSI, UUDET KUTEET

Yleinen

Vuosi vaihtui ja mun uuden vuoden lupaus vaatteiden ostolakosta vuonna 2018 on virallisesti päättynyt. Kirjoitin ensimmäisen kerran ostolakosta toukokuussa ja toisen kerran lokakuun lopussa. Nyt kun vuosi on ohi, ajattelin kirjoittaa vielä vähän tuloksista ja siitä, miten asiat ovat muuttuneet. Lopussa kerron myös, mitkä ovat uudet lupaukset vuodelle 2019.

Vaikka Linnan juhliin ei kutsua tänä vuonna tullutkaan, yhdet juhlat loppuvuodelle sattuivat. Sukulaisen hautajaisiin piti löytää siistit vaatteet ja se tuotti hieman ongelmia. Suurin osa mun vaatteista on mustia, mutta ei välttämättä mitään juhlavaatteita. Vaikka hautajaiset nyt eivät ole mikään vaatteiden esittelytilaisuus, haluan aina pukeutua tilaisuuteen sopivalla tavalla. Hautajaisiin on kuitenkin soveliasta pukeutua siististi ja ennen olen ostanut lähes joka juhliin jonkun uuden vaatteen, koska ei samaa mekkoa voi kahdesti käyttää. Tällä kertaa en ostanut mitään, vaikka epätoivo meinasi iskeä. 

Aiemmin kirjoitin, että olen ostanut yhden uuden vaatteen tänä vuonna, ne vaaleanpunaiset pandahousut. Sorruin vielä ennen joulua toisenkin kerran. Kaikkien jouluostosten aiheuttamasta koomasta johtuen tein heräteostoksen ja ostin kaksi paria sukkia. Ei tietenkään mitään tavallisia mustia sukkia, vaan punaiset jääkarhusukat ja toiset raidalliset pörrösukat…Niitä olen kyllä myös käyttänyt paljon. Kaksi ostosta vuoden aikana on mun mielestä aika hyvin, mutta joku rangaistus lupauksen rikkomisesta täytyy tietysti tulla.

Nyt vuoden alussa aion taas käydä vaatekaapin läpi, heittää pois jo korjauskelvottomiksi menneet vaatteet ja korjata ne mitkä pystyy. Sen jälkeen luulen, että pari vaatetta on pakko ostaa. Edelleen kaappiin jää myös vaatteita, joita en käytä oikeastaan ollenkaan tai todella harvoin. 

Vuoden aikana on säästynyt ainakin rahaa sekä aikaa. Ei ole tullut tehtyä virheostoksia tai yleensäkin turhia ostoksia (nyt puhun siis vaatteista, koska muuta olen kyllä ostanut…) ja ostoksilta palatessa ei ole tarvinnut miettiä, että mitä tuli taas ostettua, kun osti sen sadannen samanlaisen topin tai t-paidan. Ajan säästymisen olen huomannut siinä, että ostokset saa hoidettua paljon nopeammin kun aikaa ei kulu vaatekaupoissa haahuiluun ja vaatteiden sovitukseen. Tärkeää on tietenkin se, että myös tekstiilijätteen määrä on pienentynyt, koska se sadas samanlainen paita on jäänyt ostamatta ja vaatteet on tullut oikeasti kulutettua loppuun ja rikkinäisiä on korjattu. Jätteeksi päätyvät vaatteet aion viedä kierrätykseen, kun vaatekaappi on siivottu.

Vaateteollisuuden ongelmat olivat uutisissa paljon enemmän vuonna 2018 kun aiemmin, joten vaatteiden ostolakko oli ajankohtainen aihe. Uutisista on saanut myös itse paljon uutta tietoa, vaikka osa ongelmista on ollut tiedossani jo aiemmin. Jatkossa aion vaatteita ostaessani pyrkiä siihen, että materiaalit ovat mahdollisimman luonnollisia ja kierrätettävissä. Jos ostaa vähemmän, ei ole aina pakko ostaa halvinta vaihtoehtoa. Vaikka hinta ei aina takaa laatua, vähän kalliimmasta materiaalista valmistettu tuote yleensä kestää parempana kauemmin(…jos et sitten itse pese sitä väärin ja pilaa villatakkia pesukoneessa.).

Aionko nyt heti huomenna rynnätä hullulle shoppailukierrokselle tai tilata netin tyhjäksi vaatteista, kun olen vuoden ollut ostamatta mitään? En. Aion rangaistuksena viime vuoden epäonnistumisesta jatkaa ostolakkoa vielä ainakin tammi-helmikuun. Sen jälkeen ostan ne vaatteet mitä tarvitsen, en kaikkea mitä haluan. Voi olla, että aivan hulluja shoppailureissuja on tiedossa vielä tulevaisuudessa, mutta ainakaan juuri nyt en koe tarvetta uudistaa koko vaatekaapin sisältöä.

Mitään uusia koko vuoden kestäviä lupauksia en ainakaan vielä ole keksinyt. Lyhyempiä projekteja on pari: Aion olla karkkilakossa koko tammikuun tai luultavasti kuukauden eteenpäin siitä, kun yksi sortuminen tapahtuu. Söin joulun aikaan niin paljon suklaata, että ällöttää. Valitettavasti suklaasta osa on vielä jäljellä. En ainakaan tammikuussa aio ostaa karkkia. Ja jos sorrun niitä syömään, siitä eteenpäin on kuukauden lakko.

Toinenkin lupaus liittyy ruokaan. Aion syödä tammikuussa (tai miksei pidempäänkin) mahdollisimman kasvispainotteisesti. Jos nyt pakastimessa jotain lihaa sattuu olemaan, sitä voi syödä jos ei mitään kasvisruokaa tulee mieleen, mutta mitään lihaa en osta. Tämän lupauksen toteuttaminen ei pitäisi olla mitenkään vaikeaa, koska en muutenkaan syö paljon lihaa, paitsi jauhelihaa.

Kolmas lupaus on olla ostamatta mitään uusia kosmetiikkatuotteita ennen maaliskuun alkua. Loppuvuodesta tuli ostettua joululahjoja ja samalla myös itselle kaikenlaista. Kicksin joulukalenterialennukset oli aika hyviä ja tilasin myös Cultbeautysta kaikenlaista…Purkkeja on kertynyt ihan liikaa. Yritän myös käyttää aina kaikki ostamani tuotteet loppuun saakka enkä halua heittää mitään roskiin, joten nyt on hyvä aika käyttää vanhat pois ennen uusien ostamista.

Vaatteiden ostolakkoa suosittelen kaikille, keksii hyvin uusia asuyhdistelmiä jo omistamistaan vaatteistaan ja tulee myös käytettyä vaatteita, joita ei yleensä käytä. Omasta vaatekaapista voi löytää unohdettuja aarteita. Säästät rahaa ja luontoa. Jos et ihan kokonaan halua ostamista lopettaa, harkitse ainakin ennnen jonkun vaatteen ostamista tai tilaamista, tarvitsetko sitä oikeasti vai haluatko vain ostaa sen.

Parempaa uutta vuotta kaikille! Mitkä oli teidän uuden vuoden lupauksia?

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s