UNETTOMUUDEN HOITO: YRITIN ELÄÄ KUTEN NORMAALIT IHMISET

Yleinen

Aloitin ihmiskokeen. Olen jo pidemmän aikaa kärsinyt pahasta unettomuudesta ja nukkumisongelmista, joista jo kirjoitinkin. Päätin aloittaa pienen kokeen ja testata, voisinko elää kuten ns. ”normaalit ihmiset”. Ennen koetta tilanne oli se, että valvoin aamukolmeen tai neljään (kuuteen) ja heräsin puolen päivään jälkeen. Olin kokoajan väsynyt ja pahalla tuulella. En saanut mitään aikaiseksi. Varsinkin talviaikaan yöeläinten elämä on vaikeaa, koska jos herää vasta iltapäivällä, voi olla, että ei näe päivänvaloa ollenkaan moneen viikkoon.

Mun koe ei ollut kovin vaativa: Päätin yrittää alkaa nukkumaan joka ilta viimeistään klo 23. Jos ihminen tarvitsee kahdeksan tuntia unta, minun pitäisi herätä aamulla seitsemän aikoihin. Ensimmäistä kertaa elämässäni asetin itselleni nukkumaanmenoajan. Minua vähän pelotti, että ehdinkö tehdä mitään, jos en valvo öitä. Toisaalta mietin, että miksi en voisi tehdä kaikkea jo päivällä?

Miten kokeilussa kävi?

Kokeilun ensimmäinen viikko sujui paremmin kuin toinen. Menin nukkumaan aikaisemmin kuin ennen ja heräsin myös aiemmin. Yhdentoista aikoihin menin nukkumaan kolmena päivänä ja loppuina vähän myöhemmin. Aikaisimmillaan heräsin seitsemältä aamulla ja vain parina päivänä nukuin yli puoleen päivään. Eli herääminen aikaistui jonkun verran. Parina yönä nukuin todella huonosti ja heräilin koko ajan. Viikonlopun valvomisen seurauksena unirytmi oli taas ihan sekaisin.

Toinen viikko oli ihan farssi ja loppuviikkoa kohti mentäessä olin jo oikeastaan luovuttanut täysin onnistumisen suhteen. Heräsin ennen kahtatoista ehkä yhtenä päivänä. Tällä kokeilulla olen tullut siihen tulokseen, että ”normaalin” unirytmin saavuttamiseen ei riitä, se että menee nukkumaan (yrittää mennä) samaan aikaan joka ilta. Illalla aina keksi jotain tekemistä ja nukkumaan meno venähti. 

Seuraavaksi voisin kokeilla sitä, että herään aamuisin samaan aikaan. Ehkä se toimii paremmin. Vihaan herätä aamulla herätyskelloon, mutta jos nukkuu myöhään, usein tulee tunne että ei saa mitään tehtyä ja on koko päivän koomassa. Ja sitten kun olet nukkunut myöhään, se stressaa kun ajattelee, että kohta pitäisi mennä nukkumaan. Tämä kokeilu sai mut vihaamaan nukkumaanmenoa, koska en saanut unta. Heräämistä vihaan jo, niin mikään ei muutu vaikka laittaisinkin kellon soimaan.

Marraskuu on ehkä huonoin mahdollinen kuukausi kokeilla mitään tällaista, koska ainainen harmaus ja pimeys ahdistaa. Ei tee mieli nousta sängystä ollenkaan. Vaikka heräsin aikaisemmin, en saanut yhtään sen enempää asioita tehtyä kuin sain aiemmin. Olin edelleen väsynyt ja pahalla tuulella. Lisänä oli vielä ahdistus nukkumaanmenoajasta. Tällä kertaa tämä kahden viikon epäonnistuminen riitti ja aion jatkossa kokeilla jotain muuta keinoa. 

Onko kenelläkään kokemusta, auttaako nukkumisongelmiin se, että herää joka aamu samaan aikaan? Pysyykö saavutettu unirytmi, jos yhtenäkin päivänä nukkuu myöhempään? Mun ongelma on ollut se, että jos jonkun aikaa saankin unirytmin pidettyä kohdallaan, yksi päivä riittää muuttamaan kaiken.

Kuvat: Unsplash

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s