RANTALOMALLA LOKAKUUSSA: KALAJOKI & LOHTAJA

Yleinen

Laineet liplattavat rantaan ja lämmin hiekka hivelee varpaita. Aurinko paistaa kirkkaasti ja leppoinen merituuli heiluttaa hiuksia.

No ei ihan.

Aurinko kyllä paistoi kirkkaasti. Lämmöstä ei ollut tietoakaan ja tuuli ulvoi niin kovasti, että pelkäsin autonkin lähtevän tuulen mukana. Kalajoen hiekkasärkillä oli aika tyhjää, vaikka olikin syyslomaviikko. Ilmeisesti aurinko ei lokakuussa houkuttele ihmisiä rannalle samassa määrin kuin heinäkuussa. 

Kylmästä tuulesta huolimatta merimaisemia kelpasi ihailla. Uimaan ei kyllä mieli tehnyt mennä. Merimaisemien ihailun jälkeen suuntana oli ensin Meriluontokeskus ja sen jälkeen ostoskylä Raitti. Luontokeskuksessa on kolme kerrosta kiinnostavaa tietoa Itämerestä ja Perämeren alueesta ja luonnosta. Sieltä saa tietoa myös alueen historiasta. Kohde sopii myös lapsille, siellä pääsee myös kokeilemaan miltä Itämeri näyttää sukellusveneestä käsin (voi olla, että sitä kokeili myös pari ”aikuistakin”, ei ollut helppoa ohjata sukellusvenettä). Meriluontokeskus sijaitsee Santa’s Resort and Spa Hotel Sanin yhteydessä.

Näin kivasti merituuli heilutti hiuksia 😀

Ostoskylä Raitti oli minulle ihan uusi tuttavuus. En nyt välttämättä ihan ostoskyläksi sitä kutsuisi, siellä oli ehkä kymmenen kauppaa. Ostoskeskuksesta sai kaikkea kodin tavaraa ja sisustustuotteita sekä vaatteita. Siellä on myös Subway ja M-market. Ostoksia ei tältä reissulta tarttunut mukaan muuta kuin lounassalaatti marketista. Ravintolaa tai edes kahvilaa jäin kaipamaan. Vieressä on toki ABC, mutta se ei oikein houkuttele. Ostoskeskus oli ihan kiva, varmaan siellä kesäaikaan on vähän vilkkaampaa. Arkkitehtuuriltaan rakennus oli onnistunut ja maisemaan sopiva, siitä plussaa.

Meriluontokeskus

Ostoskeskuksessa ja muutenkin hiekkasärkillä oli aika hiljaista, koska syksy nyt ei ole mitään huippusesonkia rantakohteelle. En ole varmaan kahteenkymmeneen vuoteen käynyt siellä ihan sesonkiaikana ja alueen kaikki muut palvelut ovat jääneet testaamatta. Kaikkien ilmastonmuutosuutisten jälkeen olisi hyvä muistaa, että Suomestakin löytyy täyden palvelun rantalomakohde. Aina ei tarvitse lähteä kauas. Ongelma on vain sää, Suomessa rantalomasesonkia on ehkä juuri ja juuri kaksi kuukautta vuodesta. Jos ei hellettä kaipaa, maisemat olivat hienot myös syksyllä ja alueelta löytyy varmasti tekemistä muutamaksi päiväksi kesäsesongin ulkopuolellakin.

Kalajoelta parisenkymmentä kilometriä etelään on Vattajaniemi ja Ohtakari. Siellä ei ollut yhtään sen lämpimämpi, jos vain mahdollista, tuuli oli vieläkin kovempi. Ranta sijaitsee noin kymmenen kilometrin päässä Lohtajan kylästä. Haaveilin jo keväällä pääseväni sinne, kun kirjoitin retkestäni Kokkolaan. Kesä valitettavasti meni jo, mutta ainakin haaveeni on nyt toteutettu. Biitsipäivä jäi viettämättä, mutta maisemat tuli nähtyä. Vierailun jälkeen ei voi muuta todeta kuin että toivottavasti pääsen sinne joskus myös kesällä. 

Ohtakarilla sijaitsee näkötorni/majakka, jonne pystyi kiipeämään. En todellakaan suosittele sitä korkeanpaikan kammoisille, sinne vie ylös kapeat ja jyrkät rappuset. Torni ei ole kovin korkea, mutta kovalla tuulella sinne kiipeäminen vähän hirvitti. Maisemat olivat kiipeämisen arvoiset, joten pelolle ei välttämättä kannata antaa periksi. Saarella on muutamia mökkejä sekä museo ja kioski, jotka ovat avoinna kesäisin. Ohtakari on saari, sinne vie lyhyt silta. Jos yhtään enemmän olisi tuullut, aallot olisivat voineet pyyhkäistä myös sillalla kulkijat mereen, sen verran matala se oli. Luulen, että rannoilla olisi hyvä harjoitella surffausta, jos kylmä sää ei haittaa. 

Kovin suurta kävelylenkkiä Ohtakarilla ja hiekkadyyneillä ei tullut tällä vierailulla tehtyä. Alueelta löytyy useita luontopolkuja ja yhtenäistä hiekkarantaa löytyy jopa 15 kilometriä. Ohtakarin näkötornin lisäksi kannattaa kiivetä myös lintutorniin, se ei ollut ihan niin pelottava eikä huojunut tuulessa. Vattajalle retkeä suunnitellessa kannattaa ottaa huomioon, että alue on myös Puolustusvoimien käytössä, kannattaa tarkistaa ammuntojen aikataulut etukäteen.

Kylmästä tuulesta huolimatta olisi kyllä ihanaa asua meren rannalla, niihin maisemiin ei vaan ikinä kyllästy. ♡

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s