AUSTRALIA OSA 7: SYDNEY

Australia, matkat

Australian tunnetuin ja suurin kaupunki on Sydney. Sitä myös luullaan usein Australian pääkaupungiksi, vaikka oikeasti pääkaupunki on Canberra. Sydney on Australian suurin kaupunki, mutta siellä on paljon keskenään erilaisia kaupunginosia, joten kaupunki vaikuttaa siltä että siellä olisi monta eri kaupunkia (samoin kun mielestäni Lontoossa). Sydneyssä on vähän reilu 5 miljoonaa asukasta ja se on yksi kalleimmista kaupungeista asua. Se on suosituin turistikohde Australiassa sekä myös maan taloudellinen keskus. Kalleuden huomasi majoitusten hinnoista, hotellia oli vaikea löytää kohtuulliseen hintaan marraskuussa. Myös julkinen liikenne oli kalliimpaa kuin muissa kaupungeissa. Mutta ihan sama, koska Sydney on ihana, niin kaunis kaupunki! ♡♡♡ Harbour Bridge ja Oopperatalo, olihan se ihan huikeaa nähdä ne oikeasti! Oopperatalo oli paljon pienempi kuin kuvittelin ja Harbour Bridge näytti jotenkin erilaiselta ja se meni mun mielestä jotenkin eri suuntaan kun luulin (tajuaakohan kukaan). Keskusta olikin eri puolella kun olin kuvitellut…

Olin Sydneyssa viikon. Pelkästään kaupungilla kiertelyyn ja maisemien ihailuun saa hyvin kulumaan aikaa. En tehnyt Sydneyssä mitään kovin ihmeellistä ja silti se oli yksi parhaimpia paikkoja missä kävin. Se on niin kiva kaupunki ja niin paljon jäi näkemättä, että sinne on pakko päästä vielä uudestaan! Aluksi reissussa mietin, että viitsinkö edes mennä sinne, jos olisinkin vain Länsi-Australiassa. Onneksi menin, vaikka se on kallis kaupunki, se on sen arvoinen. Kalleuden lisäksi ihmiset olivat jotenkin paljon hienompia kuin muualla Australiassa ja Sydney olikin ainoa paikka, jossa pukeutumista piti vähän miettiä. Australiassa ollaan aika rentoja pukeutumisen ja kaiken muunkin suhteen, mutta Sydneyssä ei kyllä ihan missä vaan ryysyissä voinut ravintolaan mennä ja sopeutui muutenkin paremmin joukkoon kun oli siististi pukeutunut. Siellä oli onneksi helppo myös pukeutua siististi, koska ei ollut liian kuuma. Sydneyssä on ympäri vuoden aika tasainen lämpötila, päivän keskilämpötila vaihtelee 13-23 asteen välillä, korkein mitattu lämpötila on 45,8 astetta. Sadepäiviä on myös aika tasaisesti ympäri vuoden, sillä viikolla kun siellä olin, sade ei haitannut yhtenäkään päivänä.

MIKÄ SYDNEYSTÄ TEKEE NIIN IHANAN?

Kaupunki on vaan niin kaunis! Se on merenrannalla ja kaikki kaupunginosat ovat vähän erinäköisiä. Julkinen liikenne toimii ja parasta on, että metron ja bussien lisäksi paikasta toiseen voi matkustaa myös lautalla! Sieltä näkee parhaat maisemat ja käyttämällä ihan tavallisia lauttoja turistiristeilyjen sijaan voi säästää rahaa. Julkisesta liikenteestä huolimatta tuli myös käveltyä paljon, helposti yli 10 kilometriä päivässä. Kaupunki on hyvin suunniteltu ja siellä on helppo liikkua ympäriinsä.

Sydneyssä on paljon turisteja, mutta siellä on myös paljon paikallisia. Aitoon kaupunkifiilikseen pääsee, kun poistuu Circular Quayn satama-alueelta. Satama-alueella oli paljon matkailijoita, koska sinne saapuu suuria risteilyaluksia ja siellä oli aina aika kova tungos. 

SYDNEY OPERA HOUSE

Ehkä yksi maailman tunnetuimmista rakennuksista. Onhan se erikoisen mallinen ja ihan hieno, mutta läheltä ei nyt niin ihmeellinen. Rakennus oli myös pienempi kuin odotin. Oopperatalo on silti niin oleellinen osa Sydneyä, että sen näkeminen oli jotenkin ihmeellistä ja vasta siinä vaiheessa jotenkin tajusi, että missä sitä oikein on. Oopperatalon sisällä en käynyt, mutta baarissa kävin drinksuilla. Drinkit Oopperatalon baarissa maksoi 20 dollaria kappale, mutta olihan se nyt hieno kokemus. 

HARBOUR BRIDGE

Toinen rakennelma, joka teki vaikutuksen oli Harbour Bridge-silta. Ihan superhieno silta ja pakko oli myös kävellä sen yli. Sillalta oli hyvät näköalat oopperatalolle ja kaupunkiin. Minulle riitti sillan yli kävely ihan normaalisti, mutta on myös mahdollista kiivetä sillan päälle ja kävellä siellä. Se näytti todella hurjalta ja oli myös aika kallista, joten se jäi vielä ensi kertaan. Voin kuvitella, että ylhäältä on todella hienot maisemat…jos vain uskaltaa katsoa.

THE ROCKS JA CIRCULAR QUAY

Circular Quayhin saapuvat isot risteilyalukset sekä siellä on myös lauttaterminaali ja juna-asema, josta pääsee matkustamaan eri puolille kaupunkia. Siellä oli aina paljon ihmisiä. Satama-alueella sekä läheisellä The Rocksin alueella on paljon erilaisia ravintoloita. The Rocks on historiallinen kortteli, josta on kunnostettu (turistirysä) alue, jossa on ravintoloiden lisäksi myös paljon pieniä kauppoja, kahviloita, pubeja ja markkinat. The Rocks on kivannäköinen alue aivan Harbour Bridgen vieressä ja sieltä pääseekiin kiipeämään rappuset sillalle.

DARLING HARBOUR 

Darling Harbour oli hieno ja siellä oli kiva viettää aikaa. Rantaa pitkin pääsee kävelemään rantakatua, jonka varrelta löytyy ainakin paljon ravintoloita, kahviloita, ostoskeskus, akvaario ja jopa maailmanpyörä ja eläintarha. Kaikista huvituksista huolimatta siellä on kiva vain istua rantakadun varrella ihmettelemässä kaupungin menoa ja ihailemassa maisemia. Hyvä kaupunkikävelykierros on aloittaa Darling Harbourista ja kävellä Millers Pointin kautta Harbour Bridgen ali ja jatkaa rantakatua pitkin aina oopperatalolle saakka. Jos ei huvita kävellä, saman matkan voi matkustaa myös lautalla.  

BONDI BEACH

Sydney sijaitsee merenrannalla ja siellä on monia hienoja rantoja. Yksi ranta oli sellainen, joka oli pakko nähdä. Legendaarinen Bondi Beach piti tietenkin käydä katsomassa ja kävin siellä myös uimassa (oli muuten ainoa uintireissu koko matkalla). Bondi Beachille on matkaa 6km keskustasta, meillä meni matkassa varmaan puolitoista tuntia, muutama muukin oli menossa rannalle. Junaan mahtui kyllä, mutta bussia pitikin sitten odottaa. Odottaminen oli kuitenkin sen arvoista. Rannalla oli paljon ihmisiä, mutta kyllä sinne kaikki mahtuivat. Televisiosta tutut rantavahdit pitivät silmällä uimareita ja surffareita. Rannalla oli aika kovat aallot, joten en ihmettele, että rantavahteja tarvitaan. Uskaltauduin uimaan allokosta huolimatta ja vesi oli lämmintä. Kunnolla siellä ei pystynyt uimaan, mutta aalloissa hyppiminen oli hauskaa. 

KIRRIBILLI

Tämä kaupunginosa sijaitsee Harbour Bridgen vieressä, suoraan lahden toisella puolella näkyy Opera House. Kaupunginosassa oli rauhallinen tunnelma ja siellä oli hienoja taloja. Siellä olisi kiva asua, rannan asunnoista on mahtavat maisemat. Jos Harbour Bridge muistutti Brooklyn Bridgeä, niin sitten Kirribilli on vähän kuin Sydneyn Brooklyn.

LUNA PARK

Tämä vanha huvipuisto sijaitsee myös lähellä Harbour Bridgeä ja se on hienosti meren rannalla. Huvipuisto on kivan näköinen paikka, jos pelottavaa porttia ei lasketa. Huvilaitteet jäivät tällä kertaa testaamatta, mutta hauskalta ne näyttivät. 

OSTOSKESKUKSET

Jos Melbournessa oli hyvät ostosmahdollisuudet, niin Sydneyssä ne olivat vielä paremmat. Ydinkeskustasta löytyy useita isoja ostoskeskuksia. Erikoisin rakennus oli Queen Victoria Building, joka on avattu jo vuonna 1898. Suurin ja monipuolisin ostoskeskus oli Westfield Sydney. Ydinkeskustassa parhaat ostoskadut ovat Pitt Street ja George Street.

Sydneyn suhteen minulla ei ollut oikeastaan mitään odotuksia, koska en ollut varma menenkö sinne ollenkaan. Sinne kannattaa ehdottomasti matkustaa ja toivonkin pääseväni Sydneyyn vielä uudestaan. Vaikka se oli ihana kaupunki, jotenkin yllättävän vähän sanottavaa minulla siitä oli? Matkapäiväkirjaankaan en ole kovin syvällisiä kirjoituksia Sydneyssä kirjoittanut. Olen tullut siihen tulokseen, että siellä oli niin paljon nähtävää, ettei niitä ole pystynyt sanoin kuvailemaan eikä ole ollut myöskään aikaa kirjoittaa, koska siellä tuli vietettyä niin paljon aikaa kaupungilla. Onneksi kuvat kertovat enemmän kuin tuhat sanaa ja sain vangittua kaupungin kauneuden edes jotenkin.

Aiemmat Australia-postaukset 

UKK

Perth ja Länsi-Australia osa I

Länsi-Australia osa II

Adelaide

Melbourne

Canberra

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s