AUSTRALIA OSA 6: CANBERRA

Yleinen

En tiedä miksi en halunnut jättää Canberraa välistä matkalla Melbournesta Sydneyyn. Kaupunki ei ole kovin tunnettu ja sillä on maine tylsänä kaupunkina, jossa ei ole mitään nähtävää. Se on sopivasti matkan varrella Melbournesta Sydneyyn, ehkä juurikin siksi se on rakennettu siihen, kun ei päästy päätökseen kummasta kaupungista tulisi pääkaupunki. Canberra rakennettiin kompromissiratkaisuna puoleen väliin. Canberra on Australian suurin sisämaakaupunki ja se on koko Australian seitsemänneksi suurin kaupunki noin 400 000 asukkaallaan.

Matkustin Melbourne-Canberra välin bussilla. Reilu 650 km matka kesti kahdeksan tuntia ja bussilippu maksoi 90 $. Canberrassa olin kolme yötä, hostelli maksoi 29 $/yö 8 hengen huoneessa. Kahdeksan henkilöä samassa huoneessa on liikaa, neljä henkilöä on mun mielestä maksimi, muuten tulee liian paljon liikennettä. Onneksi hostelli oli niin halpa enkä ollut siellä kovin kauan.

Parlamenttitalo

Onko Canberra sitten niin tylsä kun sanotaan? Onhan se aika tylsä ja hiljainen paikka, mutta sehän onkin aika pieni kaupunki. Arkkitehtuurikin on kyseenalaista ja parlamenttitalo on järkyttävän ruma. Kaupungin tylsä ulkonäkö muistutti minua Suomesta. Kiertelin Canberrassa ympäriinsä, rumien rakennusten lisäksi siellä on myös paljon puistoja ja kaupunkia ympäröi luonnonsuojelualueet. Myös kaupungin keskellä oleva tekojärvi on hieno ja sitä ympäröi lenkkeilyreitti, jota oli mukava kävellä. Huonoa kaupungissa on se, että vaikka siellä on vähän asukkaita, se on levittäytynyt kummallisen laajalle alueelle. Rakennukset ovat kaikki aika matalia, mikä tekee kaupungista aika mitättömän näköisen. Ydinkeskusta on järven toisella puolella ja parlamentti ja muut valtion rakennukset toisella puolella. Julkista liikennettä ei paljon ole ja juna-asemakin on kaukana keskustasta.

Beijing Garden
Beijing Garden
Canberrasta löytyy vesiputouskin kun tarpeeksi etsii
Blundell’s Cottage

Kiertelin Canberraa ympäriinsä ja löysin kiinnostaviakin paikkoja. Erikoisimpia eläimiä olivat järvessä uiskentelevat mustat joutsenet. Canberra Nara Peace Park ja Beijing Garden oli näkemistäni paikoista kaunein koko kaupungissa. Blundell’s Cottage oli söpö vanha mökki. Kävelin myös suurlähetystöjen alueella, Suomen suurlähetystö oli ruma verrattuna moniin muihin. Parlamenttitalolle kävelin ihmettelemään ehkä yhtä maailman rumimimmista rakennuksista, joka on oikein paraatipaikalla mäen päällä. Kiinnostavin nähtävyys oli Australian War Memorial-muistomerkki. Turistien määrässä mitattuna se oli selvästi Canberran suosituin nähtävyys. En ihmettele, jo pelkkä rakennus oli hieno ja museo oli kiinnostava. Hienoin kokemus oli kuitenkin osallistuminen Last Post-seremoniaan, jolla kunnioitetaan joka päivä aina yhtä Australian armeijan kaatunutta sotilasta.

Australian War Memoria
Mustia joutsenia
Kultatöyhtökakaduja Canberrassa oli myös paljon

Canberrassa on paljon erilaisia museoita, mutta en käynyt kun yhdessä. Kävin Melbournessa niin monessa museossa, että alkoi jo kyllästyttää. Canberra Museum and Gallery on ilmainen museo, jossa kerrotaan kaupungin historiasta. Oli mielenkiintoista nähdä miten erilaiselta kaupunki on näyttänyt ennen, varsinkin ennen järven rakentamista. Jos se oli vieläkin aika ankea kaupunki, voin kuvitella miten tylsän näköinen se oli rakennusvaiheessa. Canberrasta näkyy selvästi se, että kaupunki on rakennettu suunnitelman mukaan. Kadut ovat liian suoria ja ehkä kaikkien sen suunnitelmallisten muotojen takia se on niin tylsä.

Kaksi kokonaista päivää otin aika rennosti, niin rennosti, että en jaksanut laittaa aurinkorasvaa kun lähdin kaupungille. Ei ollut kovin kuuma ja ajattelin, että en ole kovin kauan. Päädyin kiertelemään kuusi tuntia ja lopputuloksena oli palanut iho. Eli aurinkorasvaa kannattaa käyttää!

Ennen ja jälkeen. Muistakaa aurinkorasva!

Canberra oli ihan okei paikka, olenpahan käynyt. Jos siitä ohi satuu kulkemaan, voi siellä päivän tai pari viettää, mutta Australian eksotiikkaa se ei tarjoa, koska maisemat ovat hyvin suomalaiset, osittain vieläkin rumemmilla taloilla. Jos uudestaan Canberran seuduille päätyisin, en menisi kaupunkiin vaan kiertelisin kaupunkia ympäröivissä luontokohteissa ja tutustuisin alueen viinitiloihin.

Aiemmat Australia-postaukset 

UKK
Perth ja Länsi-Australia osa I
Länsi-Australia osa II
Adelaide
Melbourne

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s