AUSTRALIA OSA 4: ADELAIDE

Australia, matkat

Etelä-Australian osavaltion pääkaupunkiin Adelaideen suuntasin reilun kuukauden reissaamisen jälkeen. Lento Länsi-Australian Perthistä kesti noin kolme tuntia ja perillä Adelaidessa olin illalla, sinne saapuessa sain ihailla hienoa auringonlaskua. Kaikki Australian sisäiset lennot lensin Qantasilla, jota ei voi kun kehua. Adelaiden lentokentältä keskustaan pääsee bussilla, bussimatka Currie Streetille kesti puoli tuntia. Adelaidessa söin parasta ruokaa koko reissulla ja kaupungissa onkin paljon hyviä ravintoloita. Siellä järjestetään myös paljon erilaisia tapahtumia. Adelaidessa on paljon kirkkoja ja museoita. Kuten Perthissä, myös Adelaidessa oli meneillään isoja rakennustöitä, siellä olisi hauska vierailla parin vuoden päästä katsomassa, onko kaupunki ihan erinäköinen. Kesäaikaan sinne ei kuitenkaan kannata mennä, siellä on kuulemma niin kuuma, että asfaltti sulaa.

Adelaidessa olin loppujen lopuksi kuusi päivää, aluksi en suunnitellut viipyväni siellä niin pitkään. Olin kuullut, että se on aika tylsä paikka. Kun olin siellä, pidin sitä itsekin aika tylsänä paikkana. Mutta nyt kun ajattelen jälkeenpäin, kaupungissa oli oma viehätyksensä. Se oli vähän erilainen, eikä liian iso kaupunki.

MITÄ NÄHTÄVÄÄ ADELAIDESSA ON?

Vietin aikani Adelaidessa kaupungin keskustan lähettyvillä sekä kävin retkellä Barossa Valleyn viinialueella. Heti kun lähtee Adelaidesta ympäröivälle maaseudulle ja Adelaide Hillsille, maisemat muuttuu niin paljon paremmaksi, ja olihan se viinikin hyvää. Kaupungin keskusta on ensisilmäyksellä ulkoasultaan beige ja vähän tylsä, mutta sieltä löytyy kuitenkin paljon hyviäkin asioita. 

Museoista ja gallerioista voin suositella ainakin Art Gallery of South Australiaa, Migration Museumia ja South Australian Museumia. Taidegalleriassa oli vierailuni aikana perinteisen taiteen lisäksi esillä myös Paolo Sebastianin upeita mekkoja. Migration Museum oli kiinnostava, pieni museo. Museosta löytyy paljon tietoa Australian maahanmuuton historiasta. Suomesta ei montaa mainintaa sieltä löytynyt. Migration Museum sijaitsee ihan South Australia Museumin vieressä. South Australia Museumissa on esillä monta erilaista näyttelyä, esineitä on niin Australiasta kuin muualtakin maailmasta. Mielenkiintoisinta oli tutustua Australian alkuperäiskansojen kulttuuriin. Kaikkiin kolmeen museoon oli ilmainen sisäänpääsy, mikä oli hienoa.

Adelaiden kasvitieteellinen puutarha on ihan kiva ja lähettyvillä sijaitseva Adelaide Zoo on myös kiva vierailupaikka. Kasvitieteellisessä puutarhassa en kyllä kauan saanut aikaani kulumaan ja eläintarhan lipun hinta, 35 dollaria, oli mielestäni vähän liian kallis. Adelaiden eläintarha on ainoa paikka Australiassa missä voi nähdä pandoja, mutta silti lipun hinta oli liikaa. Eläintarha oli aika pieni eikä siellä pandojen lisäksi ollut mitään kovin erikoista. 

Parasta Adelaidessa oli retki Barossa Valleyyn. Varasin retken hostellista, 124 dollarin hinta sisälsi vierailut neljällä viinitilalla (Yaldara Estate, Peter Lehmann Wines, Langmeil Winery ja Lindsay Wine Estate) sekä lounaan. Taste the Barossa-yrityksen retkiä voi suositella, reissu oli hintansa arvoinen ja opas oli hyvä. Kaupungista ajoimme maisemareittiä Adelaide Hillsin yli ja matkalla pysähdyimme katsomaan ”Whispering Wall”-patoa. Teimme myös pienen stopin söpössä Tanundassa, joka on Barossa Valleyn ”pääpaikka”. Jos Adelaiden kaupunki ei ole mitenkään ihmeellinen, maisemat paranevat todella paljon heti kaupungin ulkopuolella. Harmi, että retkellä maisteltuja viinejä ei taida Suomesta saada. Parasta oli Yaldara Estaten 2017 Chateau Yaldara Moscato ja erikoisinta viiniä oli Peter Lehmannin Black Queen Shiraz-kuohuviini.

Adelaidessa on myös ihan hyvät shoppailumahdollisuudet ja myös Adelaide Central Market-kauppahallissa kannattaa käydä, jos niistä tykkää. Myös Chinatown on näkemisen arvoinen ja kannattaa vierailla myös jossain kaupungin useista kirkoista. Rannikolla en Adelaidessa käynyt, mutta rannat ovat kuulemma hienoja. Myöskään Kangaroo Islandilla en tällä reissulla vieraillut, se kuulostaa myös kivalta paikalta. 

Adelaide oli ihan kiva, ei mun suosikki eikä inhokki. Voisin mennä sinne toistekin, luulen että Etelä-Australian parhaat palat on vielä näkemättä. Itse kaupunki sopii muutaman parin päivän stopiksi. Parasta siellä oli mun vierailulla ruoka ja viinit. 

Miinusta Adelaidelle siitä, että juna-asema ei sijaitse keskustassa. Adelaidesta jatkoin matkaa junalla Melbourneen, kymmenen tunnin junamatka oli mielenkiintoinen kokemus. Junamatkan tein Great Southern Rail-yhtiön The Overland-junalla. Peruslippu maksaa 99$. Haaveenani on matkustaa Australian halki junalla, Perthistä Sydneyyn ja ehkä myös Darwinista Adelaideen. Ne ovat kuitenkin sen verran kalliita reissuja, että ne matkat jäivät vielä tekemättä.

2 kommenttia artikkeliin ”AUSTRALIA OSA 4: ADELAIDE

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s