AUSTRALIA OSA 1: UKK

Australia, matkat
Heirisson Island, Perth
Perth

Olin viime syksynä Australiassa ensimmäistä kertaa. Sillä kertaa reissuni kesti vähän reilut kolme kuukautta, lähdin syyskuun alussa ja tulin takaisin vähän ennen joulua. Mainitsin ensimmäisessä postauksessani, että tähän mennessä Australia on ollut suosikkikohteeni. Se oli yksi unelmakohteeni jo lapsesta saakka, siitä asti kun katsoin telkkarista Vili Vilperiä. Matkaa Australiaan olin suunnittellut jo kauan, mutta ei vaan tullut aikaisemmin lähdettyä. Tästä lähtien voisin viettää vaikka jokaisen marraskuun Australiassa. Kun Suomessa on syksy, Australiassa on kevät. Loka-marraskuussa siellä oli sopivan lämmintä, ei kuitenkaan liian kuuma. Joulukuussa kun lähdin takaisin, Perthissä oli 36 ℃, mikä alkaa olla jo liikaa. En tykkää liian kuumasta ja ainoa huoleni ennen lähtöä oli, että siellä on liian kuuma. 

Matkareitti

Ehdin matkallani kiertää Australiaa aika paljon, eniten aikaa vietin Länsi-Australiassa, joka onkin melkein puolet koko maasta. Se, että ehdin kiertää Australiaa aika paljon, tarkoittaa lähinnä kilometreissä paljon. Kun karttaa katsoo, näkee miten pienen osan Australiasta olen nähnyt, mutta laskin, että pelkästään Länsi-Australiassa kiersin yli 2000 km. Koko reissun aikana maata pitkin matkustettuja kilometrejä kertyi reilut 4000 ja lennettyjä vajaa 8000. Perthistä Sydneyyn on matkaa 4000 km ja lento Brisbanesta Perthiin kestää viisi ja puoli tuntia. Jos vertailua haluaa tehdä, Australia on suunnilleen koko Euroopan kokoinen. Ajatukset siitä, että Suomessa on pitkä matka paikasta toiseen kaikkoavat äkkiä Australiassa.

Australia on maailman paras ja helpoin matkailumaa. Siellä käy paljon matkailijoita, mutta siellä riittää tilaa kaikille. Varmasti myös nähtävää ja tekemistä löytyy kaikille budjetista riippumatta. Australiassa puhutaan englantia ja ihmiset ovat ystävällisiä. Maan sisäinen liikenne onnistuu lentämällä, lyhyemmät matkat myös junalla ja bussilla. Jos ei halua omatoimisesti matkustaa, löytyy paljon eriaisia valmiita matkapaketteja erilaisilla budjeteilla. Maassa on rento ilmapiiri, mutta kuitenkin aikataulut pitävät paikkansa ja palvelut toimivat. Australia on myös turvallinen maa.

Oma suosikkikaupunkini oli Perth, siellä tuli heti sellainen olo, että nyt olen kotona. Toinen suosikkikaupunkini oli Sydney, jota ei turhaan sanota maailman kauneimmaksi kaupungiksi. Ehdottomasti paras paikka missä kävin, oli Rottnest Island Perthin lähellä, se oli oikeastaan koko matkan pääkohde, muilla ei ollut niin väliä. Suurimman osan ajasta vietin isommissa kaupungeissa, ne olivat kaikki kivoja, mutta kyllä Australiassa silti on parasta luonto ja kaikki erikoiset eläimet. Jos pääsen joskus takaisin, haluaisin viettää enemmän aikaa kansallispuistoissa ja muutenkin luonnon keskellä. Vuokraisin auton, vaikka julkisillakin pääsee hyvin liikkumaan, mutta omalla autolla voit kulkea oman aikataulusi mukaan ja myös kaikki syrjäisimmät tiet. Tekisin myös vähän tarkemmat matkasuunnitelmat, jotta ehtisin nähdä mahdollisimman paljon. 

Barossa Valley
St Kilda

AUSTRALIA UKK

Kenen kanssa matkustit?

– Yksin suurimman osan ajasta. Albanysta Esperanceen mulla oli matkaseuraa, Melbournessa ja Sydneyssä osan ajasta myös. Brisbanessa näin mun suomalaisia kavereita parina päivänä.

Miten uskalsit lähteä yksin? 

– Muutama vuosi aikaisemmin en varmaan olisikaan uskaltanut. Nyt olin kuitenkin reissannut aikaisemminkin yksin ja asunut Belgiassa, joten tiesin, että pärjään. Yksin matkustaminen on parasta, koska saat tehdä ihan mitä sua huvittaa, eikä kukaan ole kitisemässä tai komentelemassa.

Kauanko lennot Australiaan kestää/paljonko ne maksaa? 

– Riippuu vähän mihin päin maata menee ja mitä kautta. Lensin Qatar Airwaysilla Dohan kautta Perthiin. Perthiin lentoaika on 18 tuntia Qatarin kautta, vaihtoajat mukaan laskettuna matkaan kuluu noin 25-30 tuntia. Edestakaiset lennot yhdellä vaihdolla maksavat 900-1000 euron paikkeilla , vähän yli tai alle. Omat lentoni maksoivat 980 euroa ja varasin ne Supersaverin kautta. Lentojen hinnassa voi säästää paljonkin ottamalla useamman vaihdon ja muulla kikkailulla. Itse halusin päästä mahdollisimman helpolla ja nopeasti perille, joten hinnalla ei ollut niin väliä. Qatar Airwaysia voin suositella, hyvä palvelu ja hyvät koneet.

Tarvitseeko Australiaan viisumia?

– Tarvitsee. Turistiviisumin voi hakea netissä ja se on ilmainen. Working Holiday viisumi, joka minulla oli,  on mahdollinen 18-30-vuotiaille, se on vuoden voimassa ja sillä saa myös työskennellä Australiassa. Sen hakeminen maksaa noin 300 euroa. Hakemuksen voi täyttää ja maksaa netissä, päätös tuli ainakin minulle nopeasti.

Mites ne rajatarkastukset, jos joutuukin Australian rajalla ohjelmaan? 

– Kun saavuin maahan, ei rajalla kysytty mitään. Maahantulo oli yhtä helppoa kun missä tahansa muualla. Lennolla jaettiin maahantulokortit, jotka tulee täyttää. Kortin täytössä kannattaa olla tarkkana ja ensimmäisen majoituspaikan osoite tallessa, koska kortissa kysytään myös osoite. Siihen korttiin myös merkataan onko sinulla mitään tullattavaa, miksi menet Australiaan ja kauanko aiot siellä olla.

Rajalla katsottiin passit ja maahantulokortti. Viisumista en tarvinnut paperista lappua kuin Helsingissä, jossa sitä kysyttiin lähtöselvityksessä. Australiassa kaikki tiedot näkyivät koneelta. Ainoa poikkeus normaaliin rajanylitykseen oli se, että koira haisteli matkatavarat läpi, etten tuonut maahan mitään ruokia tai muuta elävää. Kaiken kaikkiaan maahantuloon meni ehkä 15 minuuttia. Muistat vaan, että mitään kasviksia, hedelmiä, siemeniä ja pähkinöitä tai yleensäkään mitään elävää sinne ei saa tullaamatta viedä ja muutenkin täytät maahantulokaavakkeen huolellisesti etkä valehtele viisumihakemuksessa. Omat kokemukseni ovat Perthistä, en osaa sanoa onko muilla kentillä eri meininki.

Paljonko reissu kokonaisuudessaan maksoi?

– Mitään tarkkaa budjettia en laskenut enkä pitänyt. Arvioilta koko reissuun kului lento ja viisumit mukaan laskettuna noin 10000 euroa. Paljon vähemmälläkin olisi pärjännyt, mutta myös paljon enemmän olisi helposti saanut kulutettua.

Onko siellä paljon tappajaeläimiä?

Kyllä niitä varmaan on, jos tietää mistä etsiä. Omalla kohdallani pahimmat kauhunhetket koin, kun kämppiksenäni oli kämmenen kokoinen hirveä hämähäkki. Käärmeitä näin vain autosta, kansallispuistossa niitä luikerteli tien yli välillä. Muita tappajaotuksia en tietääkseni kohdannut, vaikka luonnossa tuli liikuttua. Yleinen varovaisuus ja varoituskylttien uskominen riittää hengissä selviämiseen. Uimassakin voi käydä, hait ja meduusat ovat meressä suurin uhka (aaltojen ja merivirtausten lisäksi), mutta niistä kyllä varoitetaan. Jos jotain extreme-erämaa-aktiviteetteja aikoo harrastaa ja aivan keskelle ei mitään matkustaa, niin suosittelen perehtymään tarkemmin asiaan, mutta ihan tavallisella turistimatkalla riittää maalaisjärki ja ohjeiden noudattaminen. Turhaan ei kannata pelätä. Eläimiä kyllä näkee paljon, mutta eivät ne kaikki ole myrkyllisiä. Tosin, kengurukin voi sinut tappaa ja vesinokkaeläin on myrkyllinen…

Onko siellä koko ajan kauhean kuuma?

– Kuuma Australiassa on, mutta myös todella kylmä. Sää ja maisemat vaihtelee paljon, missä päin maata satut olemaan. Osa on kuumaa ja kuivaa aavikkoa, osa trooppista sademetsää. Osassa maata on hyvin eurooppalaisen näköistä, vaikka kasvit ovatkin erikoisen näköisiä. Olin Australiassa keväällä, jolloin sää oli suomalaiseen makuun sopiva. Kuumin lämpötila omalla reissullani oli 36 astetta, mutta se oli sellaista kuivaa kuumuutta mikä ei ole niin paha. Pahempaa oli Brisbanen trooppinen kosteus ja kuumuus, vaikka lämpötila oli alle kolmekymmentä. Syyskuussa ja lokakuussa Perthin alueella oli öisin viileä ja iltaisin merituuli puhalsi todella kylmästi. Muutamana päivänä myös satoi kaatamalla. Kuitenkin 90 % prosenttia ajasta sää oli hyvä ja aurinko paistoi pilvettömältä taivaalta. 

Mun kämppis

Muutama matkavinkki

Puhelimet/netti ei toimi kaikkialla. Kannattaa ostaa paikallinen prepaid-liittymä, minulla oli Telstran liittymä, jolla on ilmeisesti paras kuuluvuus (se on myös kallis…). Jos olet vain kaupungeissa, puhelimen kuuluvuus ei ole ongelma, mutta kovin syrjään ei tarvitse mennä, että puhelin ei toimi (omat kokemukset Länsi-Australiasta)

Netti on Australiassa hidas ja kallis. Mitään suurta hintavertailua en tehnyt, mutta ainakin omalla liittymälläni videoiden katselusta rajattomasti oli turha haaveilla. Ahkerana Netflixin katsojana Suomen rajattomia nettiliittymiä oppi arvostamaan.  Viesteihin data kyllä riitti hyvin, mutta kaikki suurempi tiedonsiirto kannattaa tehdä wifillä. Ilmainen wifi löytyy joidenkin kaupunkien keskustoista sekä useista ravintoloista ja kahviloista. Hostelleissa, jossa yövyin, wifi oli ilmainen yleisissä tiloissa, lisämaksusta se toimi myös omassa huoneessa. Hotelleissa ja AirBnB:ssä se kuului hintaan. 

Osa julkisesta liikenteestä kaupunkien keskustassa on ilmaista, ainakin Perthin ja Melbournen keskustassa on Free Transit Zone, jonka sisällä lippua ei tarvitse ostaa.

Suomalaiset maksukortit (ainakin OP) toimivat hyvin. Minulla oli sekä Debit/Credit- että Visa Electron-kortti. Kaksi korttia oli hyvä, koska jossain vaiheessa mun Electron ei enää toiminutkaan. 

Jos kuitenkin olet Australiassa pidemmän aikaa, kannattaa avata paikallinen tili. Minulla oli tili Commonwealth Bankissa, jossa tilin avaaminen onnistuu jo ennen matkaa netissä. Tilin avaus pitää käydä varmistamassa paikan päällä pankissa, sinne tarvitset mukaan passin sekä veronumeron Suomesta. Commonwealth Bankilla on myös hyvä nettipankki ja kortissa on lähimaksu, jolla pystyi maksamaan ostokset 100 dollariin asti, mikä oli kätevää. Suomalaiselta tililtä siirsin rahaa australialaiselle nostamalla käteistä Suomen tililtä ja tallettamalla ne australialaiselle. Se on nopeampi ja edullisempi tapa kuin tilisiirto Suomesta. 

Autolla ajamiseen Australiassa tarvitset kansainvälisen ajokortin, jonka voit tilata Autoliitolta. Australiassa on vasemmanpuoleinen liikenne ja isoimmissa kaupungeissa on kovat liikenneruuhkat. Mun mielestä ihmiset myös ajoivat todella lujaa kaupungin keskustoissa. Kaupunkien ulkopuolella liikennettä taas ei juuri ole ja voi mennä kymmeniä kilometrejä, että kukaan tulee vastaan. Itse en ajanut Australiassa, koska minulla ei ollut kansainvälistä ajokorttia, mutta matkustin henkilöautossa osan matkasta. Tiet ovat suurimmaksi osaksi hyväkuntoisia. Osa hiekkateistäkin on yllättävän hyvässä kunnossa, mutta säänvaihtelut kannattaa ottaa huomioon, yksi tie omalla reitilläni oli poikki tulvan takia. Osalla hiekkateistä pääsee liikkumaan vain nelivetoautolla. Opasteet ainakin suurimmilla teillä ovat hyvät.

Ilmaisia vessoja on paljon, kaupungeissa ja teiden varsilla, taso vaihtelee ulkohuussista vesivessaan. Osalla pysähdyspaikoista sekä rannoilla on vessojen lisäksi myös suihkut. 

Kansallispuistoihin on yleensä pääsymaksu, sen voi maksaa jokaiseen erikseen tai ostaa vuosikortin (joka osavaltiossa oma). Puistoissa, ainakin joissa itse kävin, on todella hyvät yöpymismahdollisuudet ja leirintäalueet, joten rahalle saa myös vastinetta.

Teiden varsilla on paljon ilmaisia alueita joissa voi yöpyä. Campermate-sovellus on hyvä kaikille road trippailijoille ja muille leiriytymispaikkoja tarvitseville. Sovelluksesta löytyy leirintäalueet, bensa-asemat, kaupat ja pankkiautomaatit.  Australiassa ilmaiseksi yöpyminen on helppoa, jos on valmis nukkumaan autossa ja elämään ilman suihkua tai vesivessaa. 

Australian hintataso on aika sama kuin Suomessa, jotkut asiat ovat halvempia ja jotkut kalliimpia. Hintataso myös nousee mitä idemmäksi menee, Perthissä esimerkiksi hotellit ja hostellit ovat paljon halvempia kuin Sydneyssä.

Välimatkat on pitkiä, joten matkustamiseen kannattaa varata päiviä. Varsinkin autolla matkustaessa, jos haluaa tehdä muutakin kuin istua autossa.

Kannattaa maistaa kengurua ja Vegemitea! 🙂

Sunshine Coast
Whiteman Park

Tässä muutama fakta mun reissusta ja Australiasta yleensä. Kysyä, saa jos jollekin tulee jotain mieleen. Kirjoitan myöhemmin lisää kohteista, missä olen käynyt ja missä Australiassa kannattaa käydä, jos ei joka paikkaan ehdi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s