KESÄPÄIVÄ KESKI-SUOMESSA

matkat, Suomi

Tällä viikolla ei oikein kesäsäätä näkynyt ja masennus uhkasi jo iskeä. Onneksi perjantaina aurinko paistoi ja oli taas hyvä päivä lähteä pienelle kesäretkelle. Tällä kertaa retken reitille osui kohteita Keski-Suomesta Laukaasta, Jyväskylästä ja Äänekoskelta. Laukaassa kohteena oli Pikkusiskon kesäputiikki ja puutarha ja Jyväskylässä Kansainväliset Suurmarkkinat sekä ihana teehuone Teeleidi. Illalla ehti vielä käydä tutustumassa myös Konttiravintola Mortoniin Äänekoskella.

Laukaan Kuusan kylästä löytyy Pikkusisko-myymälän kesäputiikki ihanasta Mummon tuvasta. Siellä sijaitsee myös Pikkusiskon puutarha, jossa kasvaa luomuomenoiden lisäksi vadelmaa ja mustaherukkaa. Mummon tupa on ihana, ihan kuin olisi oikeasti tullut mummolaan. Pieni putiikki sijaitsee kauniissa maalaismaisemassa, lähellä järven rantaa. Putiikin omistaja Eija kertoi tuvan historiasta, se on oikeastikin hänen mummolansa. Suomessa matkaillessa kannattaa aina poiketa pois pääteiltä ja suunnata hieman sivummalla sijaitseviin kohteisiin, esimerkiksi Mummon tuvalle. Jo tuvalle löytäminen on pieni seikkailu. Mummon tupa sijaitsee osoitteessa Hakalantie 20, Kuusa.

Putiikista löytyy mukavia mökkituliaisia tai kotiin viemisiä. Mummon tuvalla myydään erilaisia käsitöitä ja tekstiilejä, suolaisia ja makeita herkkuja sekä kosmetiikkaa. Putiikilla ja puutarhalla ei ole kiinteitä aukioloaikoja, niistä ilmoitetaan Pikkusiskon Facebook-sivuilla. Mummon tupa on avoinna myös soittamalla etukäteen. Pikkusiskolla on myös nettisivut ja Instagram, joista löytyy lisää tietoa Pikkusisko-putiikista ja Mummon tuvasta. 

Jyväskylässä on nyt viikonloppuna Kansainväliset Suurmarkkinat. Nimi on ehkä hieman liian mahtipontinen kyseiselle tapahtumalle, mutta kyllä siellä vierailla kannatti. Olen käynyt samantyylisessä tapahtumassa muutama vuosi aiemminkin, silloin ongelmana oli mielestäni tosi kalliit hinnat. Jyväskylässä suurmarkkinoilla oli osassa kojuja ihan ryöstöhinnat, mutta osassa hinnat olivat ihan kohtuulliset. Markkinoilla oli tarjolla erimaalaisia ruokia mutta myös perinteistä markkinakrääsää. Markkinoita kierrellessä kului pari tuntia, ostin macaron-leivoksia, oliiveja ja englantilaista fudgea. Markkinapaikka Lutakon aukiolla oli hyvällä paikalla ja ihmisiä olikin runsaasti liikkeellä. Ihan kivat markkinat, mutta monien tuotteiden hinnassa oli kyllä erittäin paljon markkina-lisää.

Markkinoiden jälkeen suuntana oli Teeleidi. Matkan varrelle jäi myös Toivolan vanha piha, jossa en ollut aiemmin käynyt. Siellä oli tänä viikonloppuna neulefestarit ja siellä olikin paljon ihmisiä neulomassa. Toivolan vanha piha näytti kivalta, siellä täytyy käydä tustumassa tarkemmin. Teeleidi sijaitsi aiemmin Lutakossa, nyt teehuone on lähellä Alvar Aalto- museota osoitteessa Kramsunkatu 1. Luulin tuntevani Jyväskylän aika hyvin, mutta kävelymatka Teeleidiin todisti toisin. Tuolla puolen kaupunkia en ollut koskaan käynyt ja oikean paikan löytymiseen tarvittiinkin navigaattoria. 

Vaikka Teeleidi ei sijaitsekaan ihan kaupungin ydinkeskustassa, se on ehdottomasti vierailun arvoinen paikka. Teehuone on hienossa vanhassa talossa. Teeleidissä on todella ystävällinen palvelu sekä pöytiintarjoilu. Erilaisia teelaatuja on paljon ja varmasti löytyy jokaiselle oma suosikki. Matcha-latte oli hyvää ja jäätee maistui oikealle teelle, eikä vain sokerille. Teetä ja erilaisia teetarvikkeita voi ostaa myös mukaan, Lyydian lumous-nimistä teetä voin suositella! Teeleidillä on myös verkkokauppa.

Konttiravintola Mortonin tarina alkoi Rautalammilta vuonna 2010, jolloin avattiin Ravintola Morton. Ensimmäinen konttiravintola avattiin 2013. Tänä kesänä Mortoneita löytyy Jyväskylästä, Äänekoskelta, Kuopiosta ja Varkaudesta. Päivän viimeinen pysähdys oli Äänekosken ravintola. Kuuluisat burgerit jäivät vielä maistamatta, mutta pelkkä jäätelökin maistui. Äänekoskella on myynnissä myös Aura-juuston makuista jäätelöä, sitä maistoin vähän. Ei ollut minun makuuni, mutta jos pidät Aura-juustosta, kannattaa käydä maistamassa. Mortonin sijainti on tosi hyvä, siellä olisi mukava istuskella kauniina kesäiltana toisenkin kerran. Burgerit näyttivät superhyviltä, ehkä pakko käydä vielä testaamassa!

Huutokauppakeisarin huutokauppaan Uuraisille ei tällä reissulla ehtinyt, mutta onneksi se on joka viikko. Ilman huutokauppaakin oli tosi kiva päivä.

Yksi kommentti artikkeliin ”KESÄPÄIVÄ KESKI-SUOMESSA

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s