3 VINKKIÄ HALLITTUUN KAAOKSEEN

elämä

Kaikki varmaan tietävät sen tilanteen kun kaaos uhkaa iskeä elämään. Kaaos voi olla joko vain pään sisällä tai vallata koko elämän. Se on se ahdistava tunne, kun on niin paljon tekemistä, että ei tiedä mistä aloittaisi. Se, kun tuntuu, että asiat eivät etene ja kohta kaikki romahtaa. Se, kun elämä tuntuu pelkiltä vastoinkäymisiltä. Tuntuu, että koko ajan olisi paniikkikohtaus, sydän hakkaa ja tekemättömät asiat pyörivät päässä. Pitäisi tehdä niin paljon, että on helpompi vain jättää kaikki tekemättä. Sen jälkeen alkaa ahdistaa vielä enemmän.

Mitä sitten voit tehdä kun tällainen olo iskee? Ihan ensimmäisenä täytyy rauhoittua, hengittää syvään ja yrittää muistaa, että asioilla on tapana järjestyä tavalla tai toisella.

3 VINKKIÄNI KAAOKSEN HALLINTAAN

1. Meditoi
Siinä vaiheessa kun päässä vain suhisee, on pakko rauhoittua ja istua alas. Jos meditoinnista ei tiedä mitään, voi kuvitella että siinä vain istutaan paikallaan ja mutistaan mantroja. Kukaan ei kiellä tekemästä niin, mutta toinen tapa ajatella meditaatiota on että se on mielen tyhjentämistä, mutta samalla myös mietiskelyä. Mielestäni meditointi voi toimia vähän kuin ajatuseula Harry Potterissa. Meditoidessa toiset pyrkivät olemaan ajattelematta mitään (mikä on kyllä mahdotonta), mutta luonnollisempaa on ehkä antaa ajatusten virrata ja voi olla, että muistat jonkun asian tai tajuat jotain yksityiskohtia, jotka ovat jääneet sinulta huomaamatta aiemmin. Mielestäni se toimii yhtä hyvin kuin pään tyhjentäminen ajatuksista. Samalla kun annat ajatusten virrata mieli rentoutuu ja rauhoitut.

Meditaatio voi tuntua aluksi vaikealta, koska stressaantunen ja ahdistuneena voi olla vaikea keskittyä. Keskittymiskyky paranee harjoittelemalla ja kokeilemalla löytää itselleen parhaan tavan meditoida. Jos meditointi kuulostaa liian hörhöjen touhuilta, myös kävely- tai juoksulenkki voi toimia samalla tavoin. 


2. Nuku
Vaikka peiton alle piiloutuminen ei ehkä oikeasti ratkaise ongelmia, silti nukkuminen helpottaa ongelmia. Mitään päätöksiä eikä valintoja kannata tehdä väsyneenä. Väsyneenä päätösten teko ja kaikki muutkin asiat ovat vaikeampia. Jos asian ratkaisu ei voi odottaa yön yli, niin nuku edes päiväunet. Yleensä ongelmilla on tapana tuntua paljon suuremmilta ja vaikeammilta, kun oikein pyörittelee niitä mielessään ja panikoi. Olen huomannut, että usein ongelma ei enää olekaan niin vaikeasti ratkaistavissa kun on nukkunut hyvin ja joskus on käynyt niinkin että pelkkä kärsivällisyys on ratkaissut asian. Se on se tilanne, kun tuntuu, että joskus asioilla on vain tapana järjestyä.

3. Tee to do-lista
Tämä voi kuulostaa tosi tyhmältä ohjeelta, mutta hoidettavien asioiden listaaminen oikeasti auttaa. Kirjoita ylös suoritettavat tehtävät, myös ne kaikista pienimmät (joskus vaikeimmassa tilanteessa omalla listallani on lukenut muiden asioiden lisäksi ’käy suihkussa’). Kun näet listan silmiesi edessä, se auttaa hahmottamaan, että ei asioita olekaan niin paljon. Aina kun olet tehnyt yhden asian, vedä se yli. Moni saattaa käyttää to do-listoja ihan joka päivä, mutta itse yleensä olen joutunut turvautumaan tähän vinkkiin vasta siinä vaiheessa, kun on paljon juttuja tehtävänä mutta et vain saa aloitettua mistään.


Olen myös kuullut vinkin, että kun aloitat kaikista epämiellyttävämmästä asiasta, se helpottaa. Toisaalta tässä tapauksessa määrä korvaa laadun ja voi olla hyödyllisempää hoitaa monta pikkuasiaa nopeasti pois alta, oli ne epämiellyttäviä tai ei. Itse saan joskus kerättyä ne viimeisetkin motivaationrippeet sillä, että teen to do-listan jollekin päivälle ja ne asiat on sitten pakko hoitaa sinä päivänä.

+1. Muista pyytää apua, kun tilanne sitä vaatii.

Jos eläisin omien oppieni mukaan, oikeasti ensimmäinen vinkkini olisi, että tee kaikkea mahdollista muuta, kun hoida asioita joita sinun pitäisi. Katso viisi tuntia kissavideoita ja  yritä aktiivisesti unohtaa ongelmat. Kuvittele, että joku asia ei ole olemassa ja se katoaa oikeasti kunhan vaan tarpeeksi uskot. Sen jälkeen menetä yöunet murehtimalla niitä ”kadonneita ongelmia”. Tee tätä niin kauan kunnes sinusta tuntuu, että olet tulossa hulluksi ja oikeasti oletkin ehkä vähän hullu.

Ja vasta sen jälkeen ala noudattaa noita kolmea tässä mainittua ohjetta.

2 kommenttia artikkeliin ”3 VINKKIÄ HALLITTUUN KAAOKSEEN

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s