MATKAILIJAN MUISTELMAT

Yleinen
Laivalla

Olen tähän mennessä käynyt vasta 14 eri maassa Suomen lisäksi. Tavallisilla lomamatkoilla olen käynyt muualla, paitsi Australiassa olin yli kolme kuukautta ja Belgiassa olen ollut  Erasmus-vaihdossa yhden lukukauden ja myös lukiosta viikon, kun koulumme osallistui johonkin kansainvälisyyprojektiin. Olen käynyt kolmella eri mantereella: Euroopassa, Afrikassa ja Australiassa.

Mä olen matkalla just se turisti, joka kiertää kaikki muinaismuistot, museot ja kirkot. Aiemmin selvitin etukäteen kaiken mahdollisen ja opettelin kartankin ulkoa jos vain mahdollista. Matkalla aamulla herätään aikaisin, ettei mene aikaa hukkaan ja yleensä reissun jälkeen on väsyneempi kuin lähtiessä. En todellakaan ole mikään rannalla makoilija, koska jos kerran kotoa on poistunut niin kaikki on nähtävä. Nyt pari edellistä reissua olen yrittänyt ottaa vähän rennommin, mutta esimerkiksi Australiassa olisin paremmalla suunnittelulla säästänyt rahaa ja ehtinyt nähdä enemmän. Nähtävyyksien lisäksi tärkeä osa matkoja on tietysti ruoka ja siinä en matkalla säästä. Mäkkärissä en käy Suomessa enkä matkoilla, mieluummin maksan vähän enemmän ja syön hyvää ruokaa.


Nykyään matkustan ehkä mieluiten yksin, koska silloin saat tehdä mitä haluat. Voit istua koko päivän kahvilassa katselemassa ihmisiä tai käydä kymmenessä museossa ilman, että kukaan valittaa.  Toisaalta pidemmän päällä yksin matkustaminen saattaa olla, no, yksinäistä, joskus on ihan kiva reissata jonkun muun kanssa. Jos matkustaa jonkun kanssa, niin henkilöillä tulee olla mahdollisimman samanlaiset lomasuunnitelmat ja liian iso porukka tuottaa ongelmia.


Matkakuvaajana en ole se, joka ottaa hauskoja kuvia (no okei, ehkä pari löytyy), vaan kuvaan enemmän maisemia ja luontoa, kuin ihmisiä. Muinaisilta matkoilta ei selfieitä löydy ja minusta on aika vaikea löytää kuvia. Menneitä reissuja on hauska muistella kuvia katselemalla. Tähän postaukseen kun kaivelin arkistojen kätköistä matkakuvia,  kuvia katsellessa tuli monesti mieleen että, 1) omat valokuvaustaidot ja myös kamerat on kehittyneet huimasti, uusimmat kuvat eivät tarvitse niin paljon käsittelyä. 2) miten olen voinut joskus näyttää siltä miltä kuvissa näytän. Ei voi muuta sanoa kun että kyllä on ollut tyyli kohdillaan. 

TÄHÄN MENNESSÄ VIERAILEMANI MAAT

1. RUOTSI


Ruotsissa olen käynyt monta kertaa, mutta en voi silti sanoa tuntevani maata ollenkaan Tukholman ydinkeskustaa lukuunottamatta. Vaikka olen vieraillut Tukholmassa lähes joka vuosi, en löytänyt yhtään julkaisukelpoista kuvaa reissuilta, ehkä se on jotenkin niin tuttu paikka, että ei tule paljon kuvia otettua. Tukholmassa kävin viimeksi kuukausi sitten, enkä ottanut kuin pari kuvaa laivalla. Olen käynyt myös Kolmårdenin eläinpuistossa lapsena sekä Pohjois-Ruotsissa Haaparannassa ja siinä lähistöllä.


2. NORJA

Norja

Norjassa olen käynyt kahdesti, molemmilla kerroilla Pohjois-Norjassa. Lapsena kiersimme perheeni kanssa siellä ja vuonna 2010 kävin siskoni kanssa Kirkkoniemellä ja Vardøssa. Norjassa on kyllä ihan uskomattoman upeat maisemat ja luonto.


3. VIRO

Tallinna

Virossa olen käynyt ensimmäisen kerran vasta vuonna 2011. Olen käynyt vain Tallinnassa, neljä kertaa. Maa on kyllä yllättänyt mut niin positiivisesti, ennen ekaa reissua oli pahat ennakkoluulot. Ne osoittautuivat todella vääriksi ja Tallinna on yksi mun suosikkikaupungeista, voisin hyvin kuvitella asuvani siellä. 


4. ITÄVALTA

Itävallassa kävin vuonna 2014, kohteena oliva Wien ja Salzburg. Hieno maa, voisin lähteä Itävaltaan heti uudestaan.


5. SLOVAKIA

Bratislava
Bratislava

Samalla reissulla kun kävin Itävallassa, kävin myös Slovakian Bratislavassa. Slovakialta odotin ylemmän kuvan kaltaisia maisemia ja likaista ankeutta. Kyllä Bratislavasta sitäkin löytyi, bussiasema on oudoin ikinä ja eihän kaikki kerrostalot kovin prameita olleet. Turisteja ei ollut kovin paljon maaliskuussa ja kaupungissa oli todella rauhallista (olin siellä viikonlopun). Vanha kaupunki oli hieno, mutta siitä tuli jotenkin olo kuin olisi ollut elokuvan lavasteissa. Parhaiten matkalta jäi mieleen hyvä ruoka (kaupungista löytyi mm. ihan parasta kuubalaista ruokaa) sekä viiden tähden hotelli, jossa oli jo melkein liian hyvä palvelu. Koko maasta en yhden kaupungin perusteella voi paljon sanoa ja oli Bratislavassa paljon hyvääkin uudestaan matkustaisin sinne mieluummin kesällä.

6. UNKARI

Pécs
Pécs

Unkarissa olin viikon vuonna 2012. Siellä olen vieraillut Budapestin lisäksi myös Pécsissä ja Harkányssa sekä siinä ympäristössä. Ylemmässä kuvassa oleva metsä on paikka, johon eksyttiin mun paikallisen oppaan kanssa, kun hän aivan varmasti tiesi mihin ollaan menossa. No ei tiennyt. Eksymisestä huolimatta, Unkari on kiva paikka. Suosittelen kyllä opettelemaan paikallista kieltä tai hankkimaan paikallisen oppaan, englantia ei paljon puhuta. Unkarista löytyy paljon historiaa ja hienoja nähtävyyksiä ja mun matkapäiväkirjan mukaan myös hyvää ruokaa. Hintataso (ainakin 2012) oli hyvin alhainen, tämä onkin ollut ehkä elämäni edullisin reissu.

7. KROATIA

Unkarin reissulla kävin myös Kroatian puolella, Unkarin rajan läheisyydessä sijaitsevassa pikkukaupungissa Donji Miholjacissa. Vaikka kaupungista löytyi linna, johon voisin muuttaa, uskon että Kroatian parhaat maisemat on muualla maassa.

Unkarin reissulla kävin myös Kroatian puolella, Unkarin rajan läheisyydessä sijaitsevassa pikkukaupungissa Donji Miholjacissa. Vaikka kaupungista löytyi linna, johon voisin muuttaa, uskon että Kroatian parhaat maisemat on muualla maassa. 

8. BELGIA

Brugge

Belgiassa kävin ensimmäisen kerran vuonna 2008, olin viikon Bruggessa. Sen lisäksi olen asunut Kortrijkissa yhden lukukauden ja silloin tuli maata kierrettyä paljonkin. Belgia on pieni maa, mutta siellä on paljon erilaisia kaupunkeja. Kaikesta turistirysämäisyydestään huolimatta Brugge on suosikkini, mutta myös Antwerpen ja Kortrijk ovat vierailun arvoisia. Belgiasta tykkään tosi paljon, siellä on ulkomaalaisenakin helppo asua, koska englantia puhutaan hyvin (ainakin flaaminkielisellä puolella), nykyinen turvallisuustilanne ehkä vähän vähentää maan houkuttelevuutta. 

Asuin viikon jokilaivassa Belgiassa

9. RANSKA 

Lille
Asuin Belgiassa lähellä Ranskan rajaa, kävin usein Lillessä. Ranska on maa joka kiinnostaa minua paljon, mutta sen houkuttelevuutta vähentää samat ongelmat kuin Belgiassa. Lille on hieno kaupunki ja ainakin kuusi vuotta sitten siellä oli turvallista, aina oli poliisit juna-asemalla vastassa. 

10. ISO-BRITANNIA 

Lontoo
Olen käynyt Lontoossa kahdesti, vuosina 2005 ja 2012. Lontoo on ehkä suosikkikaupunkini koko maailmassa ja haaveilin kauan että pääsen sinne. Enkä pettynyt, sinnekin voisin muuttaa vaikka heti. 

11. IRLANTI

Dublinissa olen viettänyt viikon vuonna 2009. Meinaan aina unohtaa, että olen edes käynyt Irlannissa, en tiedä miksi. Dublin oli hieno kaupunki, mutta kun selasin ottamiani kuvia sieltä, ei siltä näytä. 

12. TUNISIA

Maailmanmatkaaja vuonna -95

Sousse
Tunisiassa olen käynyt kolme kertaa, viimeksi vuonna 2012. Tunisia ei ole ehkä parhaimmassa maineessa turistikohteena, enkä varmaankaan itse tykkäisi, jos olisin matkustanut sinne vain rantalomalle. Enkä olisi varmaan ikinä matkustanut koko maahan, jos sukulaiseni eivät olisi asuneet siellä. Helpompi matkustaa ympäriinsä maassa, jonka kieltä osaat kolme sanaa, kun on paikalliset oppaat.  

13. ESPANJA

Teneriffa
En ole koskaan käynyt manner-Espanjassa. Olen käynyt Kanariansaarilla kaksi kertaa vuonna 2010. Gran Canarialla alkuvuodesta ja Teneriffalla joulukuussa. En yhtään ihmettele miksi niin moni matkustaa Kanarialle. Luonto on upeaa ja maisemat vaihtelevat niin paljon. Myös molempien saarien pääkaupungit ovat kivoja kaupunkeja ja saarten ilmasto on täydellinen.

14. AUSTRALIA

Heirisson Island, Perth
Australiassa vietin viime syksyn, paras syksy ikinä! Mun suurin matkailuhaave oli päästä Australiaan ja viimeiset kymmenen vuotta olen sinne ollut lähdössä. Yllätin eniten ehkä itseni ja oikeasti lähdin. Ilmainen reissu ei ollut, mutta se oli sen arvoista. Australia on helppo ja turvallinen maa matkailijalle. Vaikka olen käynyt monessa paikassa ympäri Australiaa, en ole silti nähnyt kuin ihan pienen osan koko maasta. Paras kaupunki oli Perth ja myös Sydney on ihana, parasta on kuitenkin pienemmät kaupungit ja se sanoinkuvaamattoman hieno luonto. Ja kaikki eläimet liskoista kenguruihin. 
Tällä hetkellä ei ole mitään reissuja suunnitelmissa, paitsi ehkä kotimaassa. Suosikkikohteekseni voin sanoa Australian, mutta ei muissakaan mitään vikaa ole. Mikään paikka, missä olen käynyt ei ole ollut aivan hirveä ja kaikkiin voisin lähteä uudestaan. Toisaalta, on myös niin paljon paikkoja missä en ole vielä käynyt. Melkein ahdistaa, kun tuntuu ettei mitenkään ehdi käydä kaikissa maissa ja kohteissa missä haluaisi käydä, siksi tuntuukin helpolta lähteä uudestaan tuttuun paikkaan. Eli luultavasti lähden seuraavaksi viidennen kerran Tallinnaan. 

Lentokentällä on tylsää…
…mutta yleensä matkailu kannattaa 

2 kommenttia artikkeliin ”MATKAILIJAN MUISTELMAT

  1. Vaikka Ruotsissa olisi miljoona muutakin kiinnostavaa paikkaa, en ole Tukholmaa kauemmaksi paljon päässyt, sinne on vaan niin helppo mennä. Ehkä vielä jonain päivänä. 🙂

    Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s