HERKKUJA RAPARPERISTA

reseptit

Tänä keväänä olen syönyt enemmän raparperia kuin moneen vuoteen. Raparperipiirakka on niin hyvää, että harmittaa kun kaikki raparperit on nyt käytetty. Kokeilin tehdä raparperista mehua ja tein myös piirakkaa uudella ohjeella. Mehun ohje on Unelmien Talo & Koti- lehdestä6/2018 ja piirakan ohje on Kodin Kuvalehdestä 11/2018.

Raparperimehu

1 kg tuoretta raparperia

2 l vettä

pala vaniljatankoa

puolikas kanelitanko

2 dl sokeria

yhden sitruunan mehu

Valmistus

1. Paloittele raparperit.

2. Keitä paloja kaneli- ja vaniljatangon kanssa 10-15 minuuttia.

3. Siivilöi mehu ja mausta se sokerilla ja sitruunamehulla.

4. Tarjoa juoma jääkylmänä tai kivennäisveden kanssa.

Mehu on söpön vaaleanpunaista ja sen valmistus oli helpompaa ja nopeampaa kuin kuvittelin. Kaneli ja vanilja maistuvat mehussa ihanasti eikä se ole liian makeaa. Mehu oli hyvää myös kivennäisveden kanssa. Kuvissa kannussa oleva on pelkkää mehua ja lasissa olevaan on lisätty kivennäisvettä.

Raparperi-mascarponepiirakka

pohja

100 g voita

3/4 dl sokeria

1 muna

2dl vehnäjauhoja

3/4 dl grahamjauhoja

3/4 tl leivinjauhetta

täyte

400 g raparperia

250 g mascarponejuustoa

1 muna

2 rkl sokeria

1 tl vaniljasokeria

Pinnalle

1-2 rkl sokeria


Valmistus

1. Pehmennä voi mikrossa, älä sulata. Sekoita sokeri ja muna voin sekaan. 

2. Sekoita vehnäjauhot, grahamjauhot ja leivinjauhe, lisää ne taikinaan ja sekoita tasaiseksi.

3.  Laita leivinpaperi irtopohjavuoan pohjalle ja voitele reunat (käytin leivinpaperia myös reunoilla). Taputtele taikina vuoan pohjalle ja hieman myös reunoille. Voit käyttää irtopohjavuokaa tai pyöreää piirasvuokaa (alkuperäisessä ohjeessa 18 x 25 cm, itse tein 28 cm pyöreään vuokaan).

4. Puhdista raparperi ja kuori tarvittaessa. Leikkaa varret ohuiksi tangoiksi ja noin 5 cm:n mittaisiksi.

5. Vatkaa mascarpone, muna, sokeri ja vaniljasokeri, levitä seos vuokaan. Asettele päälle raparperit. Ripottele päälle sokeria.

6. Kypsennä piirakkaa 200 ℃ uunin toiseksi alimmalla tasolla noin 25 minuuttia.

Ohjetta pitää sen verran kommentoida, että en tiedä miten joku on tunkenut piirakkaan 400 g raparperia. Keräsin kaikki raparperit pihasta ja olin huolissani, että ne eivät riitä kun mehuun meni kilo. Piirakkaa varten minulla jäi 250 grammaa, enkä saanut edes niitä kaikkia piirakan päälle sommiteltua. Alkuperäisessä ohjeessa on 400 g, mutta 200 g riitti ihan hyvin myös. Ehkä syy oli siinä että leikkasin palat tosi ohuiksi. 

Piirakka on niin hyvää! Ensiksi vähän epäilytti nuo raparperitikut, mutta ne pehmenivät uunissa niin paljon että ne eivät haitanneet. Ohjeen kuvassa piirakka oli vähän kauniimpi, mutta yllättävän hyvin mun versio onnistui myös. Ainoastaan liian paksut reunat vähän ärsyttää. Mutta siitä olen niin ylpeä että sain piirakan ehjänä vuoasta lautaselle. 

Ihania kesäherkkuja raparperista saa tehtyä, söin samana päivänä vielä myös raparperisoppaa. Toivottavasti en saa mitään myrkytystä… 😊 ei kai raparperia voi liikaa syödä. Kaikki raparperit on käytetty, toivottavasti niitä kasvaisi lisää jo ennen ensi kesää. 

2 kommenttia artikkeliin ”HERKKUJA RAPARPERISTA

  1. Oi näyttää herkulliselta ja ihan vesi tuli kielelle kuvaa katsoessa! Meidän perheessä kukaan muu ei tykkää raparperista, mutta minä taas rakastan sitä. Ehkä kokeilen tehdä piirakan ja houkuttelen miehen ja lapset pöydän ääreen 🙂

    Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s