PYHÄ-HÄKIN KANSALLISPUISTOSSA

matkat, Suomi

Viimeksi retkeiltiin kaupungissa, nyt vuorossa oli luontoretki. Pyhä-Häkin kansallispuisto Saarijärvellä on Suomen neljästäkymmenestä kansallispuistosta neljänneksi pienin, se on kooltaan 13 km2. Kansallispuisto alueesta tuli vuonna 1956.  Pyhä-Häkki sijaitsee noin 20 kilometrin päässä Saarijärven keskustasta, Saarijärvi-Viitasaari tien nro 6510 varressa. Sinne on helppo mennä omalla autolla, retkeilyreitit lähtevät parkkipaikan läheltä opastuspisteeltä. 

Puistosta löytyy neljä eri mittaista rengasreittiä, pisin niistä on 17 kilometriä. Kansallispuiston maasto on vaihtelevaa, mutta helppokulkuista. 6,5 kilometrin Kotajärven polulle ei tarvittu mitään erikoisvarusteita. Reitillä on ylä- ja alamäkiä, mutta se ei ole liian raskas ihan peruskuntoiselle, sen kiertää alle kahdessa tunnissa. Lenkkarit olivat hyvät kengät reitille, ainakin näin kuivalla säällä. Sää oli niin lämmin, että t-paidalla tarkeni. Puistossa oli todella rauhallista, kuului vaan linnunlaulua ja tuulen huminaa. Sunnuntai-iltapäivänä parkkipaikalla oli muutama auto, mutta muita retkeilijöitä ei näkynyt kuin kaksi.

Kotajärven polku kulki vaihtelevasti metsän keskellä ja suolla. Reitin varrelle jää kaksi nähtävyyttä: Uusi ja vanha iso puu, joista vanhempi on 500 vuotta vanha. Pitkospuita pitkin reitti kulkee aika pitkästi ja suomaisemat ovat kyllä hienoja! Suurimmalta osin pitkospuut olivat hyvässä kunnossa, mutta muutamassa paikassa ne olivat hieman huterat, joten varovainen kannattaa olla. Matkan varrelle jää myös reitin nimen mukaisesti Kotajärvi, jonka rannalla on keittokatos. Järven rannassa oli myös laituri, ehkäpä joku rohkea voi käydä uimassa.

Jos Keski-Suomessa päin liikkuu, niin suosittelen vierailemaan Pyhä-Häkissä. 6,5 kilometrin reitti oli juuri sopivan mittainen retki, vaikka 17 kilometrin reitti olisi kyllä vähän houkutellut myös. Myös puiston läheisyydessä sijaitseva Poika-Ahon vuokratupa kuulostaa ihan kiinnostavalta: Siellä on kesäisin tarjolla lammaspaimenen paikkoja. Tämän vuoden paikat on arvottu jo tammikuussa. Jos joku tästä innostuu, ensi vuonna vaan osallistumaan arvontaan. Paimenen paikkoja on myös moneen muuhun kansallispuistoon. 

Olisiko kenelläkään suosituksia seuraavaksi vierailukohteeksi?

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s