ONKO LAVENTELIN KASVATUS VAIKEAA?

puutarha
Image by Hans Braxmeier from Pixabay

Olen jo aiemmin kirjoittanut, että en tiedä puutarhanhoidosta paljon ja valitsen kukat kauneuden perusteella. Rohkeasti ostin kaksi pussia laventelin siemeniä, koska kuka ei haluaisi laventelipeltoa takapihalle? Tai edes yhden ruukussa kasvavan pensaan terassille. Istutin siemenet multaan ja aloin innolla odottaa, että milloin pääsen ihailemaan kukkia. Ostin myös jo valmiin ruukkulaventelin, joka on kukkinut hienosti jo kohta kuukauden. Laventeli kasvaa parhaiten aurinkoisilla ja lämpimillä paikoilla, joten tämä kevät on ollut täydellinen sen kasvatukseen.

Mutta ne laventelin siemenet: yksi surkean näköinen taimi! Yksi. Ja siitä yhdestäkään en ole vielä varma, onko se laventeli vai joku rikkaruoho. Olen aika pettynyt. Kun odottelin siementen itämistä, vasta silloin aloin myös etsiä tietoa laventelin kasvatuksesta. Ensimmäinen vinkki viljelyä suunnitteleville: Lukekaa ensin tietoa, istuttakaa vasta sitten…Siemenille pitäisi tehdä ensin kylmäkäsittely eli esimerkiksi säilyttää niitä jääkaapissa kaksi viikkoa. Ilmeisesti taimet myös kasvavat todella hitaasti, ehkä jos olisin kärsivällisesti odottanut, olisin saanut niitä enemmän. Kasvatus olisi myös kannattanut aloittaa paljon aikaisemmin. No, ensi vuonna sitten. 

Astian, jossa yritin laventelia kasvattaa, tyhjensin kukkapenkkiin. Jos ihme tapahtuu, ehkä ne alkavat siellä kasvaa. Tällä hetkellä ei auta muu kuin kasvattaa tuota yhtä rikkaruohoa ja katsoa mitä sille tapahtuu. Ja hakea kaupasta ruukkulaventelia. Laventelin pitäisi talvehtia myös Suomessa ja sitä voi lisätä pistokkaista, joten ehkä ensi kesänä minulla on jo laventelipelto. 

Onko laventelin kasvatus vaikeaa? Ei varmaankaan, jos asuu Etelä-Ranskassa. Tai jos asuu Suomessa ja jaksaa lukea ohjeita ennen istutusta. 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s