VAATTEIDEN OSTOLAKKO

Yleinen

En tehnyt varsinaisia uuden vuoden lupauksia vuodenvaihteessa vaan sanoin, että mikään ei muutu kuitenkaan tänäkään vuonna. Kuitenkin kun alkuvuodesta siivosin vaatekaappiani, tulin siihen tulokseen, että vaatteiden ostolakko täksi vuodeksi voisi olla ihan hyvä idea. Kun siivosin, löysin myös vaatteita joita olin jo kauan sitten ollut heittämässä pois, niistä otin osan takaisin käyttöön ja loput vein vihdoinkin kierrätykseen. 

Vaikka olen käynyt shoppailemassa useita kertoja, on vaatteiden ostamatta jättäminen ollut yllättävän helppoa. Kun kaupoissa kierrellessä oikeasti mietit, että tarvitsetko juuri sitä himoitsemaasi vaatekappaletta, vastaus on useimmiten ei.

Tähän mennessä en ole ostanut kuin yhden vaatteen ja toivottavasti se on vain poikkeus sääntöön. Ostin vieläpä kaikkein monikäyttöisimmät ja hyödyllisimmät vaaleanpunaiset, pandakuvioiset housut New Yorkerista hintaan 9,95. Eli juuri sellaiset mitä en todellakaan oikeasti tarvitse. Perustelin ostopäätökseni sillä, että housut olivat nyt alennuksessa ja melkein ostin ne jo ennen joulua ja nyt sain ne niin halvalla, että oli pakko ostaa.

Vaatteiden ostolakkoon pääasiallinen syy on se, että ostaisi oikeasti sellaisia vaatteita mitä tulee käytettyä, ettei rahat mene hukkaan mutta myös se, että ei tulisi turhaa jätettä. Tekstiilijätettä kertyy jo pelkästään Suomessa yli 70 miljoonaa kiloa vuodessa, josta 80 % poltetaan. Vaikka ajattelet, että kirppikseltä ostamalla kierrätät, se ei poista sitä ongelmaa, että myös se kirpputorilta ostettu vaate päätyy jätteeksi jossain vaiheessa. Ei auta ostaa kirpputorilta, vaan ostaa tarpeeseen ja vähentää näin kokonaiskulutusta. Luonnonkuidutkaan eivät ole ratkaisu ongelmaan, sillä esimerkiksi eniten käytettyyn materiaaliin puuvillaan liittyy paljon ongelmia.

Toisaalta tuntuu tekopyhältä kirjoittaa tästä aiheesta, koska en ole mikään ekosuperhippi, vaan aikamoinen luonnonvarojen tuhlailija. En ole myöskään mikään asiantuntija tässä aiheessa, olen vain ihan tavallinen huolestunut kuluttaja.

Minun vinkkejäni:

1. Jos sinun pitää miettiä tarvisetko jotain vaatetta, älä osta. Osta jos tarvitset, älä jos haluat, siinä on ero.

2. Osta kierrätetyistä tai ympäristöystävällisistä kuiduista tehtyjä vaatteita.

3. Huolla vaatteitasi, älä pese niitä liian paljon ja korjaa pienet repeämät ja irronneet napit.

4. Laatu korvaa määrän, kunnolliset materiaalit kestävät kauemmin.

5. Kierrätä oikein , tekstiilijätettä ei saa viedä kaatopaikalle.

Kaiken kaikkiaan tärkeintä olisi kokonaiskulutuksen pienentyminen, jolloin tekstiilien tuotantoa voitaisiin vähentää ja myös jätettä kertyisi vähemmän. Kuinka todennäköisenä pidän tätä? Uskon tekstiilien tuotannon kasvavan, mutta samalla toivon että ympäristöystävälliset sekä kierrätetyt kuidut kasvattaisivat suosiotaan. Helsingin Sanomien artikkelin mukaan viime vuonna suomalaiset ostivat vaatteita prosentin enemmän kuin sitä edeltävänä vuotena ja ostopäätöksen ratkaisee usein hinta. Jutun mukaan suomalaiset käyttävät vaatteisin ja kenkiin selvästi vähemmän rahaa kuin monissa muissa maissa.

Uudet vaatteet on kivoja, myönnän sen. Myönnän myös sen, että kun en ole ostanut vaatteita olen ehkä ostanut jotain muuta turhaa. Paras ohje minulle on, että älä mene ollenkaan kauppoihin. 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s